Хасково

Общинският съвет с декларация в защита на Онкото

ПротестОбщинският съвет да приеме декларация срещу предлаганите промени в Закона за лечебните заведения предлага за предстоящата сесия председателят на местния парламент Иван Иванов.

Повод за предложението е постъпила декларация от управителите на Специализираната болница за активно лечение по онкология, Центърът за психично здраве и Специализираната болница за пневмо-фтизиатрични заболявания в Хасково. В декларацията те изразяват безпокойството си от предстоящото закриване на лечебните заведения, апелират и търсят съдействие от общината.

Мнението на специалистите е, че следва да се запази съществуващата специализирана здравна мрежа. Една система, градена повече от 70 г., не може да бъде ликвидирана без медицински и икономически мотиви и всякаква липса на обществен дебат. Сливането-ликвидацията би довела не само до неудачи и несъвършенства в комплексното лечение на онкологично болните, а и до пряка заплаха за техния живот.

При предстоящото сливане в държавни болници, които в по-голямата си част са губещи, и които държавата с години дотира заради техните загуби, ще се доведе до разминаване на отговорността за пациентите с рисково поведение и до непредсказуеми последици за обществото.

Haskovo.info припомня, че на 18 май 95 лекари, медсестри, лаборанти и санитари от Онкото излязоха на символичен протест срещу готвеното сливане с МБАЛ – Хасково. Те носят сини лентички, с които се присъединяват към националния протест и на останалите специализирани болници.

При осъществяване на предвидените промени в Закона за лечебните заведения, общинският съвет упълномощава кмета да предприеме необходимите действия за запазването като общински дружества на центъра и двете специализирани болници, както и съхраняването на тяхното имущество.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Пациент
Пациент
21.05.2015 16:25 16:25

А за Кожния Диспансер как никой не се сети и го затриха и закриха с лека ръка в Общинския Съвет ??? Да обикаляме ние немили,недраги из цяла България!!! Не ни интересува къде ще е разположено Кожното, имаме нужда от такова Отделение ….имаше страхотна апаратура и специалисти!!!

Back to top button