Хасково

Църквата съди община Любимец за параклиса „Св. Архангел Михаил“

ДелоЦърквата „Св. Богородица“ в Любимец с председател на църковното настоятелство свещеник иконом Трифон Караджонов е завела иск срещу общината за собствеността на параклиса „Св. Архангел Михаил“.

Параклисът е със застроена площ 64 квадратни метра и е построен в гробищния парк на Любимец с площ 38 декара.

Правото на собственост върху параклиса било придобито от ищеца въз основа на отстъпено право на строеж от Селски народен съвет в Любимец през 1953 г., въпреки че такова не било необходимо, защото теренът не бил държавен или общински. Строежът бил извършен от църквата в периода 1954-1955 г. Параклисът бил изграден от църквата в Любимец изцяло с църковни сили и средства и в нея не били инвестирани пари на държавата и на общината. Параклисът бил осветен на 13 април 1955 г. Храмът бил изографисан със стенописи и църковни икони, обзаведен в църковен стил, имало място за палене на свещи и молитви. Правото на собственост върху параклиса било придобито от ищеца въз основа на давностно владение, което било осъществявано явно, спокойно и необезпокоявано от него през периода 1955 г. до 2 април 2013 г., когато бил съставен АПОС от ответника. Така без каквото и да е фактическо и правно основание кметството актувало имота като публична общинска собственост.

Делото тръгва в Районен съд – Свиленград и от община Любимец отговарят, че ищецът не бил представил решение на църковното настоятелство за завеждане на настоящия иск. Представени са и 13 договора за наем от 2000 до 2012 г.
Съдът намира, че ищеца не доказва с надлежните доказателства, че към датата на завеждане на исковата молба се явява собственик на процесния имот.

На 4 март тази година Свиленградският районен съд отхвърля жалбата на църквата и я осъжда да заплати 500 лв. разноски по делото на община Любимец.

Църквата обжалва пред Хасковския окръжен съд и вчера бе първото заседание. Делото бе отложено за 10 юни за разпита на свидетел.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button