Хасково

Арестуваха иманяр с рядък древногръцки кратер в Сусам

АнтикаХасковските криминалисти задържаха 33-годишен мъж за съхранение на античен съд, съобщават от пресслужбата на полицията.

След получен сигнал те са извършили проверка в дома и колата на задържания в село Сусам. В хода на проверката в лекия му автомобил Фолксваген са намерили и иззели старинен съд, който експерти определят като Кратер – античен керамичен съд за разреждане на вино.

Кратерът е произведен в древна Гърция и се датира във втората половина на V век преди Христа. Принадлежи към групата на така наречената „червенофигурна“ керамика, при която фонът е с черен цвят, а фигурите са оцветени в червено. Такива съдове на територията на някогашната Древна Тракия се откриват в гробове на представители на тракийската аристокрация и са много редки.

Първоначалната оценка показва, че Кратерът е силно фрагментиран, като в последствие е направен неумел опит за реставрация. При почистването му са унищожени части от рисунките. Особен интерес представляват изобразените върху съда митологични сцени, чиято интерпретация предстои. Незапълнените с фигурални композиции полета са покрити с растителни и геометрични мотиви.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
БАЙ КОЛЬО
БАЙ КОЛЬО
30.05.2015 6:31 6:31

ОТ 3000 ГОДИНИ СА СИ ПРАВИЛИ ХОРАТА ТАХЪН В СЪДА.

Back to top button