Регион

БСП с декларация срещу изборния селски туризъм в Любимец

ИлюстрацияСрещу изборен селски туризъм с декларация излязоха от общинския съвет на БСП – Лява България в Любимец.

Червените алармират, че 6 месеца преди местните избори в селата на община Любимец рязко е нараснал броя на регистрираните хора по настоящ адрес. Увеличаването на населението по селата в общината е в пълно противоречие с Годишния доклад за наблюдение на изпълнението на Плана за развитие 2014 – 2020 г. за община Любимец, където е записана тревожната констатация, че селата обезлюдяват и средногодишно общината намалява със 70 – 80 души.

„На Евроизборите и на изборите за парламент през 2014 г. почти няма разлика в броя на избирателите в Любимец и в селата в общината. В началото на май 2015 г. обаче, след като е изтекъл законният срок за уседналост, общо във всички села на община Любимец броят на регистрираните по настоящ адрес се е увеличил с около 370 души. Фактически е възникнало едно ново село, трето по големина след Малко градище и Лозен. Най-много са в с. Малко градище – 74 души, в Белица – 55, Йерусалимово – 20, Лозен – 29, Оряхово – 30, Вълче поле и Дъбовец – 89, Георги Добрево – 38 души по настоящ адрес и 51 по постоянен адрес. Съгласно новият закон, че мажоритарни избори за кмет ще се провеждат в населено място с повече от 100 жители, такива ще има дори в с. Васково, което от 88 избиратели през октомври 2014 г. е нараснало до началото на май 2015 г., с регистрирани по настоящ адрес, до 133 души“, се казва в декларацията.

От БСП са категорични, че в случая не става въпрос за положителен естествен прираст, а за добре обмислена политическа акция. В декларацията се пита кой стои зад тези действия.

„Ние настояваме оторизираните от закона органи да се самосезират и да извършат проверки за тези странни регистрации по настоящ адрес. При установяване на нарушения да се извърши дерегистрация, а виновните лица да бъдат санкционирани и наказани“, завършва декларацията.

Потърсени за коментар от община Любимец обясниха, че към 30 април 2015 г. новорегистрираните са общо 187, сред които 32 деца. От останалите 155 в Любимец са 47, с. Вълче поле – 9, Малко градище – 26, а в с. Васково били 0. Новорегистрираните били сезонни работници, които търсели препитание по селата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ч
ч
03.06.2015 7:33 7:33

станчев провалът ти на изборите ще бъде , защото си тъп откъсак, а не заради друго.изложи се с кадруването си като зам. областен, ще станеш за пореден път за резил, как не разбра , че в политиката хора като теб само пречат. вземи си селските назначения като мазния стефчо от социалните и дим да ви няма.мястото ви е на село би човек, вие и без това си воните на говеда.стана ли ти ясно, че мазния стефчо се е мазнил и на кмета, на тези избори по селата ще работи заа кмета, защото се нада келепира му от него да е по-голям

аха
аха
03.06.2015 8:06 8:06

зае*аха те, станчев, зае*аха те

Back to top button