Хасково

Тракийци събират книги за българското училище в Истанбул

БлаготворителностКниги за българското неделно училище в Истанбул започна да събира  Тракийското дружество и читалище „Тракия 2008“ в Хасково.

Вече пристигнаха първите дарения от български народни приказки и други детски книги, художествена литература от класици и съвременни родни автори. Тракийци канят всички, които имат желание да подкрепят българската общност в града на Босфора, да се включат в родолюбивата акция.

БлаготворителностБългарското неделно училище е създадено в началото на годината по инициатива на генералното консулство на България в Истанбул. То се намира в достолепната сграда на Българската екзархия. Носи името  „Св. св. Кирил и Методий“,  както се е казвало първото българско училище, открито през 1857 г. в Метоха на Желязната църква „Св. Стефан“ в Цариград.

Целта на училището е организирането на качествено обучение по български език и литература за деца и възрастни, както и осъществяването на просветни и културни дейности за съхраняване на националното самосъзнание и идентичност на българите в Истанбул. Първите посетители са 17 деца в ученическа възраст. Проявен е сериозен интерес към участието в курс по български език и от страна на 25 възрастни от средите на цариградските българи. Осигурени са двама преподаватели с педагогически специалности.

Идеята на хасковските тракийци за благотворителната акция се роди веднага след завръщането на ансамбъл „Китна Тракия“ от Истанбул, където изнесе два концерта за българската общност по случай празника 24 май.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button