Хасково

След решение на ВАС не е ясно какво ще плащат децата от подготвителните групи

ИлюстрацияВърховният административен съд остави в сила решението на хасковските магистрати от преди година, с което се отмени решение на общинския съвет от декември 2013-а, променящо таксите на детските градини в общината.

Докладната бе атакувана от хасковската майка и адвокат Ростислава Жекова. През декември 2013 г. гласуваха таксата за забавачка да остане 50 лв., но увеличиха твърдата й част от 10 на 30 лв., а променливата, която зависи от посещенията, стана 20 лв. Тази пък в селата бе вдигната от 30 на 45 лв.

Освен това местният парламент взе решение 5-6-годишните деца от подготвителните групи да не плащат такса за посещение на детска градина, а по 3,30 лв. за храна на ден.

В решението на съда е записано, че в публикувания вариант на докладна записка на сайта на община Хасково не се съдържа предложението, касаещо 5-6-годишните деца. Включването на това предложение за изменение на Наредбата, е направено непосредствено преди проведеното заседание на общинския съвет.

Междувременно местният парламент пак прие новите такси за детските градини със свое решение от 25 юли 2014 г. Това решение обаче не касаеше 5 и 6-годишните деца от подготвителните групи.

След окончателното решение на Върховния административен съд обаче се оказва, че не е ясно дали за децата от подготвителните групи ще се дължи такса и каква. Причината е, че тази част от общинската наредба е променяна и през януари 2014 г. и на практика от общината могат да се позоват на това решение, което не е атакувано в съда. Според Ростислава Жекова обаче то променя само част от текста и не определя таксата от 3,30 лв на ден.

От хасковския общински съвет заявиха пред Haskovo.info, че решението на ВАС се отнася до старо решение на местния парламент, а сега действащото е законно. Председателят на местния парламент Иван Иванов заяви, че ще се запознае в понеделник и едва тогава може да коментира подробно.

Вариантите са три – общината да спре да събира такси за 5 и 6-годишните, да се позове на решението от януари и таксата да остане 3,30 лв. на ден или на сесията на общинския съвет в края на юли да бъде гласувано ново решение.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button