Хасково

Сезират омбудсмана за таксите за детските градини в Хасково

ИлюстрацияАдвокат Ростислава Жекова е изпратила писмо до омбудсмана Константин Пенчев с което го сезира за проблема с таксите за детските градини в Хасково, потвърди за Haskovo.info Жекова.

В писмото си тя припомня отмененото решена за таксите за детските градини от Хасковския административен съд, потвърдено в края на юни и от ВАС, което е окончателно.

Междувременно общинският съвет през месец януари 2014 г. прегласува своето решение за 5- и 6-годишните, които дължат по 3.30 лв. за храна на ден. Таксата за останалите деца бе прегласувана на 25 юли миналата година.

За общината събирането на таксите сега е законно, защото съдът е отменил стари решения, а сега те се събират по новите.

С действията си на практика община Хасково заявява, че отказва да изпълнява решение на ВАС и не спазва общоприетите закони в страната. Това не е единственият случай в който община Хасково не спазва установените закони в страната. За всички граждани на община Хасково е известно, че общината като институция не спазва решенията на Административен съд Хасково като най-фрапиращият случай е с решение на ХАС с което се осъжда практиката на община Хасково да не обслужва граждани на общината, които не са заплатили данъците си и или имат други задължения под формата на глоби към нея. Стига се до абсурд в който не се приема жалба за оспорване на наказателно постановление на което издател е общината пред съда, въпреки изричните законови текстове. При запитване от страна на гражданите защо е наложена тази противоправна практика отговорът е, че имат нареждане от кмета, е записано в сигнала до омбудсмана.

Жекова добави пред Haskovo.info, че за сега няма да води други съдебни дела срещу общината и ще действа стъпка по стъпка.

Потърсен за коментар председателят на общинския съвет Иван Иванов заяви, че първо ХАС отменя таксата за 5- и 6-годишните с мотива, че тя е внесена като предложение на сесията в края на 2013-а. После по същество обаче съдът не я определя като такса, а като заплащане на услуга. След това решението за 5- и 6-годишните е прието наново от общинския съвет, което е предварително обнародвано и досега е действащо и не е обжалвано в съда.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ммдааа
ммдааа
07.07.2015 22:48 22:48

Отменяйки окончателно Решение №511/06.12.2013г. с решението на ВАС реално отпадна и първото изречение на чл.26, ал.3 б“в“ от НОАМТЦУТОХ тъй като б“а“ е прегласувана от Община Хасково, а б“в“ е изменена без оспорения текст да е прегласуван. Не на това мнение обаче е Община Хасково която твърди, че текстът не е прекратил своето действие и изтъква за това свое становище факта, че е извършила допълнение в правната норма като е прибавила две изречения в текста. Видно от всички материали – докладни записки и взетото решение №545 е, че на практика прегласуване на въпросния текст в изречение първо на чл.26 ал.3 б”в” не е извършвано поради което този текст не е заздравен. Извършено е изменение и допълнение касаещо населените места извън територията на града. Въпреки това Община Хасково заявява, че възнамерява да събира цитираните в правната норма такса, включително и в града. С едно такова свое действие Община Хасково би накърнила правата на всички граждани на града като се събира една незаконно обоснована такса. Нещо повече: При преглед в сайта на Община Хасково на публикуваната НОАМТЦУТОХ, в чл.26 ал.3 б.“в“ дори не е отбелязано както е прието, че част от текста й е бил гласуван и приет с решение №511/06.12.2013г.

въпрос с неповишена трудност
въпрос с неповишена трудност
08.07.2015 6:49 6:49

А омбудсмана има ли права да променя наредби на общинските съвети. Друг е пътя за защита на майките и всички желаещи да направят това юристи да помогнат да се изчисти този въпрос като казус и да намери окончателно решение в полза на майките и децата .Иначе ще се влачи с години да се жалваме тук и там и ще се получават отговори, които нищо не решават.

ммдааа
ммдааа
08.07.2015 13:10 13:10

съда вече се е произнесъл относно незаконността им. Остава Общината да се съобрази с решението му. Доколкото познавате кмета, това може ли да се случи по доброволен ред?

Back to top button