Хасково

Премянов и академици предлагат Костадин Карамитрев за почетен гражданин на Хасково

ПредложениеПредседателят на тракийските дружества в България Красимир Премянов предаде днес на шефа на хасковския общински съвет Иван Иванов предложение за удостояване на Костадин Карамитрев посмъртно със званието „Почетен гражданин на Хасково“.

Предложението е от инициативен комитет, а сред имената в него са: акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН, акад. Георги Марков, Иван Гранитски, проф. Стати Статев, ректор на УНСС.

ПредложениеКарамитрев е роден на 5 октомври 1932 г. в Хасково. Той е потомък на стар тракийски род от Беломорска Тракия, строителен инженер, старши научен сътрудник, доктор на науките. Бил е замкмет на София, секретар в Министерски съвет, замминистър на строителството и архитектурата, първи зампредседател на Комитета по териториално и селищно устройство.

Първите си стъпки в професията и при формирането му като личност и ръководител той прави в родно Хасково. Той има определяща роля при изграждането и развитието на СМК-Хасково и ДК-Хасково. Костадин Карамитрев умира на 15 юни 2011 г.

Премянов заяви, че Хасково е една от столиците на тракийското движение в България и център, който поддържа спомена за тракийския фолклор и история.

Иван Иванов пое ангажимента да внесе предложението за следващата сесия на 31 юли и изрази надеждата, че то ще срещне необходимата подкрепа.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
sagrajdanin
sagrajdanin
08.07.2015 8:59 8:59

Мисля че „Почетен гражданин“ е звание, с което се почитат живите съграждани. На мъртвите се прави паметник или паметна плоча.

Back to top button