Хасково

Не всички села с над 100 жители ще избират кмет, показаха бюлетините в Хасково

СрещаНе всички населени места с над 100 жители ще избират кмет, обясниха при визитата си в Хасково членове на Централната избирателна комисия.

СрещаПричината за това е, че в някои от тях няма условия за кметство, дори и сграда, където то да се помещава. Към 15 юни, чисто математически, за пръв път кмет в страната ще могат да избират 1250 населени места. Кои точно ще гласуват за кмет ще бъде решено през следващите седмици. Очакванията са президентът да насрочи изборите с указ за края на октомври. Все още не е ясно дали с местните избори ще се проведе и референдум.

С представители на общините в региона в областна администрация се срещнаха членът на ЦИК Александър Андреев, Емануил Христов и Ерхан Чаушев. Те показаха примерен образец на бюлетините за вота, като цялата им презентация ще бъде качена на сайта на областна администрация.

СрещаПредставителите на ЦИК акцентираха върху въпроса с уседналостта – за да може да гласува избирателят трябва да е живял 6 месеца преди вота в страната и съответната община или населено място. Под „живял“ се разбира по постоянен и настоящ адрес.

От ЦИК обясниха, че в интегралната бюлетина трябва да се гласува задължително за партия, а не само за конкретен кандидат, за да бъде бюлетината валидна.

На тези избори за разлика от парламентарните, водачът в бюлетината ще може да се измества със 7% не от действителните гласове, а от общинската квота – от гласовете, нужни за един мандат.

Представителите на ЦИК се ангажираха да проведат още срещи до изборите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Избор
Избор
14.07.2015 18:53 18:53

Така,както е написано,излиза,че трябва да си живял някъде с еднакви настоящ и постоянен адрес.Не ми се вярва да е така.

Избор
Избор
14.07.2015 19:00 19:00

Прочетете информацията в Дарик Хасково и се поправете!Там е написано точно.

Back to top button