Регион

Много млади хора и 5 казана курбан за Илинден в Каснаково

ИлинденМного млади хора уважиха днешния храмов празник на църквата „Св. Пророк Илия“ в димитровградското с. Каснаково.

ИлинденТук на Илинден по традиция се приготвя курбан от агнешко. Тази година казаните са 5, като за тях отговаря Жела Кънева. Освен месото, за да стане курбанът хубав, се добавя лук, моркови, черен пипер и се вари около 4 часа, разкри част от рецептата баба Жела. Нейна помощничка край казаните от сутринта е рожденичката Петя Найдова. Нейната майка Иванка Найдова е дарила мляко с ориз за празника. За Илинден бе сготвен и казан с фасул.

Днес Българската православна църква почита паметта на Свети пророк Илия. Богослужение в каснаковския храм отслужи отец Йордан. В църквата бе и кметът на селото Тодор Атанасов. Първата копка на храма е направена на 31 май 1995 г. от Пловдивския митрополит Арсений. Строежът е започнат на 13 декември 2000 г. и е осветен на 19 май 2007 г. от Пловдивския митрополит Николай.

Илинден е празник на кожарите, кожухарите, самарджиите и керемидарите.

Имен ден празнуват Илия, Илиян, Илияна, Илко.

Илинден   Илинден
 Илинден  Илинден
 Илинден  Илинден
 Илинден  Илинден
 Илинден  Илинден

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button