Хасково

Вежди Рашидов разпореди проверка за разрушаването на сградата на затвора в Хасково

СградаИнспекторатът за опазване на културното наследство към Министерството на културата извършва спешна проверка за разрушаването на сградата на затвора в Хасково, съобщават от ведомството.

Проверката е по разпореждане на културния министър Вежди Рашидов.

Сграда

Така е изглеждала сградата преди

Затворът в Хасково е обявен през 1970 г. за исторически паметник на културата с национално значение.

Веднага след получаването на сигнал в Министерството на културата, че сградата на затвора е разрушена, министър Рашидов разпореди незабавна проверка на случая с унищожаването на културната ценност, допълват от ведомството.

От община Хасково заявиха пред Haskovo.info, че кметството не е получило сградата като паметник на културата.

Директорът на дирекция „Общинска собственост“ Нуршен Малкоч обясни, че с решение 653 на Министерски съвет от 2010 г. имотът, в който е бившият затвор е преобразуван от публична държавна в частна държавна собственост, след което безвъзмездно е даден на община Хасково.

Сграда„Ако сградата е паметник на културата, би следвало публичния статут да не отпада и да не се предава на общината. Или в приемо-предавателния протокол да е записано, че е такъв и в комисиите да има служители от министерството на културата. В договора също няма записана клауза, че това е паметник и че статута му е такъв и трябва да се ползва като такъв. Напротив в протокола пише за лошото състояние, в което се намира имота“, каза Малкоч.

Кметът Георги Иванов заяви, че общината не е получила сградата, като паметник на културата.

Служители в общината пък се жалвали, че в петък до полунощ от полицията са раздавали призовки за разпити по домовете им.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
27.07.2015 16:11 16:11

Дали има реална историческа стойност или не в случая е абсолют
но ирелевантно. Обявен ли е за паметник – обявен е. Криминализирано ли е бутането на паметници – криминализирано е. Следователно, който е дал разрешение за разрушаване да си понесе последствията и това е. Крайно време е кметът на Хасково да осъзнае, че не е феодален господар на тоя град.

дзомакин
дзомакин
27.07.2015 18:04 18:04

гостенин узунов много ги разбираш тия работи но –– файда няма

asko
asko
28.07.2015 10:09 10:09

При тая въпиюща неграмотност на голяма част отслужителите в държавните структури, които се сменят след всички избори и назначенията са на партиен принцип, нищо по нормално от това служителят написал ппротокола за предаване на имота на общината да не е знаел, че трябва да провери статута му. Мисля че самият служител персонално трябва да носи отговорност, ако е задължен да го напише.

Анонимен
Анонимен
28.07.2015 17:18 17:18

Синът не кмета Станислав Иванов е депутат от Реформаторския блок, които заявиха, че ще подкрепят баща му в предстоящите избори есента – за 5-и мандат от 5-а различна политическа сила.

Back to top button