Хасково

Предупреждават шефовете да щадят служителите си в жегата

ИнкасаториОт Инспекцията по труда в Хасково отправиха днес предупреждение към работодателите да предприемат мерки за защита на живота и здравето на работещите в жегите.

Шефът на Инспекцията Петър Андреев напомни, че при работа на открито работодателят е длъжен да се съобразява с подадените червени и жълти кодове за опасни метеорологични условия – в случая жегата. Служителите не трябва да работят на открито в най-горещите часове от деня. Трябва да им е осигурена климатизирана стая за почивки с вода и чайове например. Необходимо е и наличието на аптечка и ако може лице, което да окаже първа помощ.

Тези, които работят в канцеларии или други затворени помещения, също трябва да са на климатик. От хасковската Инспекция, например са получили писмо от София, служителите, в чиито кабинети няма климатик да почиват от 11 до 16 часа. Въпросните часове щели да се отработят през следващите седмици със спадането на температурите.

В хасковската инспекция вече има и постъпили два сигнала от служители, срещу условията на работа в жегата. При проверка се установило, че единият – за шивашка фирма в Свиленград, не е основателен. В локомотивното депо в Димитровград обаче, наистина хората имали основание да се жалват.

Haskovo.info припомня, че вчера инкасаторите в хасковската синя зона се оплакаха, че за разлика от миналото лято, когато в най-голямата жега работили до 15 часа, сега са на улицата до 17 часа.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button