Хасково

Хасково предлага партньорство на поляци

ИлюстрацияОбластният управител Добри Беливанов изпрати писмо до колегата си областен управител на Подласка област, Полша Анджей Майер, с предложение за установяване на преки партньорски връзки на междурегионално ниво, съобщават от пресслужбата на областна администрация.

Предложението за партньорство е следствие на писмо от посланика на България в Полша Василий Такев. Той информира Беливанов за проявен интерес от областния управител на Подласка област, председателя на областното им събрание и кмета на областния център Бялисток за разширяване и задълбочаване връзките и взаимното сътрудничество на Подласко воеводство с български партньори. Това е станало на проведени срещи на българския дипломат с полските държавници, на които конкретно е визирана Хасковска област.

Полша е най-големият в последно време бенифициент по програмите и фондовете на ЕС. Хасково и областта, при едно бъдещо партньорство, ще може да се възползват от сериозния и работещ опит на Бялисток в ползването на средствата от европейските фондове, и по-конкретно от програмата „Източна Полша“.

Взаимното сътрудничество може да бъде в различни сфери, например за коопериране в производството на кисело мляко на основата на български щамове – Подласка област е с 42 % дял от националната преработка на мляко. Цели се активиране на общуването между търговските палати и развитие на сътрудничеството в областта на културата. Най-големият ежегоден международен фолклорен фестивал на Полша е именно в Бялисток. Градът е и голям университетски център, водещ в обучението и научната работа в областта на медицината, спорта и науката.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button