Регион

Симеоновград скочи на протест заради мръсната вода

ПротестНад 100 симеоновградчани излязоха на протест тази вечер срещу мръсната питейна вода, която тече от чешмите им.

През последните 20 дни почти не е имало ден, в който тя да е бистра. Единственият вариант на хората тук е пълненето на туби от близки извори. Заради мръсната вода разговорите в Симеоновград пък обикновено са на тема хигиена.

ПротестПроблемът през последните седмици се дължи на почистване на кладенците от страна на ВиК. При пускането им скоростта на водата влачи натрупания по тръбите манган. Допълнителен проблем били кражбите на вода от страна на строителни фирми от пожарните хидранти. Нужна е пречиствателна станция и подмяна на водопровода. Това обаче няма да се случи в близките години. Главният инженер на ВиК-Хасково Никола Каракехайов заяви, че това ще се случи след като заработи асоциацията по ВиК.

Хората в Симеоновград обаче не могат да чакат повече, тъй като проблемът датира от далечната 1982 г.

„Знаем, че проблемът не може да се реши бързо, затова искаме дотогава драстично да се намали цената – ние трябва да я плащаме като промишлена вода“, заяви една от организаторките на протеста Даниела Лачева.

Хората се жалват, че плащат данъци и всичко, а пък пият мръсна вода и болести са хванали. Цената на кубик вода, въпреки лошото й качество, е 2.50 лв. и тя едва ли ще се промени.

Инж. Каракехайов обясни, че сега има такса довеждане и такса отвеждане за битовите води, която е една на територията на  областта и не е само за определена територия, за определен град.

Симеоновградчани събират подписка и изпращат протестна декларация до всички ресорни министерства.

Протест  Протест 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button