Хасково

Още 1.5 млн. лв. за инфраструктура на Перперикон догодина

НаходкиДо средата на септември акрополът на Перперикон ще бъде изцяло разкрит, съобщи на пресконференция в Хасково ръководителят на екипа археолози проф. Николай Овчаров.

НаходкиСлед като миналата година бяха вложени 4 млн. лв. за подобряване на инфраструктурата на свещения връх и по-лесния достъп на туристите, сега е спечелен нов проект на стойност 1.5 млн. лв. за консервиране и експониране на зидовете. Това ще се случи догодина.

Тази година археолозите са попаднали основно на находки от средновековния период на Перперикон. Освен многото монети, една от най-важните находки е парче от глинен съд с монограма на цар Михаил Шишман. Това е първото археологическо доказателство за присъствието на български войски в този регион през 40-те години на 14 век, обяви Овчаров.

Очаква се тази година приходите от входни такси на Перперикон да достигнат около 200 000 лв., което дава надежда, че скоро той ще започне да се самофинансира, допълни археологът.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Спасов
Спасов
25.08.2015 16:11 16:11

Проф. Овчаров, с най-голямото ми уважение към Вас искам да Ви отправя един апел: Сменете грозните – дървени указателни табелки, на които пише „Перперикон“! Сменете и грозния дървен прът, на който е издигнато българското национално знаме. При толкова милиони , за какво ли не, тези неща дразнят! Сменете и грозно скования навес, който уж покрива и пази глинените питуси за зърно. Това е моето скромно мнение! Съжалявам, че не мога да Ви прикача тук снимки, за да се убедите , колко срамно е това, при милиони за инфраструктура, националното ни знаме да се вее на селски дървен прът, дървени изпочупени и извехтели табелки да указват „Перперикон“ и някакви грубо скроени навеси да ни карат да се червим пред чужденците. В неделя – 23.08.2015 г. потънах от срам, заради нещата, които Ви описах!
Бъдете здрав проф. Овчаров!

Спасов
Спасов
25.08.2015 21:38 21:38

проф. Овчаров, смешно и жалко е да са наредени сергии и павилиони за карти и сувенири на входа на светилището, а всеки посетител да купува билет за вход към Перперикон от човек седнал на бабешко столче, в сянката на въпросните павилиони, които са изумително грозни. След купуването на билета за вход всеки турист отива на втори контрол на отсрещната сянка и го записват в халваджийски тефтер, че тръгва и влиза в светилището, платил вече таксата си. Организирайте продажбата на билети да става цивилизовано, като в европейска държава. Касовите белжки ,които се дават на входа са пълна простотия , за 6 лева отпечатайте билети. Такива билети се продаваха пред 3 години , бяха цветни и стойностни. Отпечатайте същите билети, които бяха символ на светилището.

Back to top button