Г. Иванов: Хората не трябва да страдат, защото кметът им не е от „правилната“ партия – ИНТЕРВЮ

Георги Иванов– Господин Иванов, няколко пъти през последните месеци заявявахте, че вероятно няма да се кандидатирате за пети мандат. Какво Ви накара да промените това решение?

Не съм казвал, че няма да се кандидатирам. Вярно е, че дълго обмислях, дали да се кандидатирам за нов кметски мандат. През последните 4 години завършихме интегрирания план за градсдко развитие, който дава визия за развитието на града за дълъг период от време. Приключва работата по разработването на инвестиционната програма до 2020 г., като за голяма част от обектите вече съм договорил средствата и те са на стойност 27 милиона лева. Работим и по много други програми, за да осигурим финансов ресурс.

Видимите резултати в Хасково са плод на труда и усилията на много хора, които въпреки изкуствено създаваните проблеми и трудности, през последните години са част от създаването на един от най-красивите и уредени български градове.

Обидно е, когато виждам някакъв кандидат за кмет да определя общинските служители като „надменни бюрократи“, а администрацията обвинява в некомуникативност.

Аз добре зная какво представлява трудът на експертите в Община Хасково, колко усилия, талант и енергия е вложил всеки от хората, които работят в администрацията, в общинските предприятия. Заплахата за чистка, на фона на постигнатите видими резултати е не просто несправедлива, тя е цинична.

Не е достатъчно да попаднеш на покровители, за да управляваш община. Трябват много сили и дързост, за да не позволиш съгражданите ти да бъдат третирани като третокласен „матриал”. Не мисля, че жителите на цели общини и региони трябва да бъдат емигранти в собствената си държава, защото кметът им не е от правилната политическа сила. Това се опитват да внушават сега част от моите опоненти. Само че, онзи член за водещата роля на партията е отменен преди 25 години. Там ли искат да ни върнат?

– Вече 16 години сте начело на община Хасково. Обвиняват Ви, че е това е прекалено дълъг период.

Първият кмет на Лондон се казва Кен Ливингстън. Вторият кмет на Лондон се казва Кен Ливингстън.  Следващият кмет на Лондон също се казва Кен Ливингстън. Става дума за един и същ човек. Институцията „кметство“ е въведена в Лондон през 2000 година.

Майкъл Блумбърг Управлява Ню Йорк 12 години. Да сте чули някой сенатор да иска да съкращава правото му за следващ мандат?

В Долни Цибър и Медковец кметовете се кандидатират за 7 мандат, в Гоце Делчев за 6-ти. За 5-ти път се кандидатира действащия кмет на Свищов. Едно от най-китните села в Самоковско се управлява вече 52 години от един и същ кмет – бай Данчо Димитров (Да е жив и здрав!) А само на няколко километра, в с. Брягово Делчо Митев управлява 39-та година.
Въпросът дали да има ограничение в мандата на кметовете бе поставен на обсъждане веднага след изборната победа на ГЕРБ през 2009 г.

Моето мнение едва ли има значение, но съм любопитен да чуя мотивите на инициаторите, защото това е драстично ограничаване на правото на избор на гражданите. Или ще имаш право на повече от 3 мандата, само ако си кандидат на управляващите? Подобна амбиция е знак или за много силен интерес, или за много тежък комплекс.

– През времето, в което сте кмет, срещу Вас имаше много разследвания и обвинения. Досега нито едно от тях не е било доказано в съда, но атаките продължават. Защо?

Защото винаги са били безпочвени. Не го казвам аз. Доказва го съдът.

– Притеснявате ли се от новите разследвания срещу Вас – за стадиона, за бившия затвор?

Притеснява ме възможността да се започват гонения срещу всеки, в това число и срещу действащ кмет. Кой режисира тези репресии? Кой ги планира?. Знаете ли колко милиона изплаща държавата ни по обезщетения от загубени дела в Съда по правата на човека в Страсбург, заради своеволия на полицията и властите? Този произвол го плащаме ние, обезщетенията за милиони това е част от нашите данъци. Затова ме притеснява.

– Тази кампания по-различна ли е от предишните?

Да, защото в държавата останаха няколко „анклава“, които не са завзети от КОЙ, Лафка и котараци. На 25 октомври можем да отстъпим и нашия град на шепата хора, които разпределят баницата в тази държава (спомнете си изказването на Ахмед Доган в с.Кочан).

Чета колко повече евросредства щели да влязат, ако кмета не се казва Георги Иванов. Те евросредствата не влизат, те се защитават с реални и смислени проекти. Да, нашите проекти никога не са били толерирани, но винаги са били толкова прецизни, че не е можело да бъдат елиминирани. За сметка на привилегированите общини, ние сме инвестирали всички средства, които сме спечелилби по проекти. Защото онези, на които им се подаряват проектите, подаръкът идва с указания – тази фирма ще строи, на онази фирма даваш услугите, на тази – надзора. После тези фирми си прибират половината от парите и малките местни подизпълнители остават да се гърчат да изпълнят проекта с 50% от реално отпуснатите средства. Аз съм спестил на хасковските фирми това унижение. 80% от водните цикли в държавата се изпълняват от една фирма. 90% от транспортните инвестиции в страната се усвояват от шепа фирми. В тази порочна схема, наложена в много общини в страната, няма място за реалния бизнес. В схемата участват само „дистрибутори на едро”. Така се дели баницата в държавата ни днес. Който болярин донесе на господаря си нова територия – печели трохите.

Искам само да обърна внимание: в договорите по европроектите, кмета слага подписа си не просто под някакви пари, но и под текста, че носи отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс. Този текст не вълнува „дистрибуторите”. Те са „чисти”.

– Какво всъщност е посланието, което Вие искате хората да чуят?

Всеки, който влиза в нашия град вижда това послание. То не е само мое, то е и на множеството хора, които ме подкрепят. ДОСТОИНСТВО И ВЯРА. Все още вярвам.. И все още не съм загубил достоинство, за да се превърна в нечия маша. Който иска да управлява Хасково да се изправи срещу мен, а не да се прикрива зад гърба на безлични кандидати.
Забелязвате ли с каква ирония хората се отнасят към предизборните кампании. Това е защото те се превърнаха в лафка за ефтини обещания. Аз имам зад гърба си не просто четири мандата управление, заедно с екипа на община Хасково ние сме създали много за този град. Аз съм убеден, че думите отлитат, но направеното остава. Е, варварите могат да го унищожат, но те не правят разлика между Палмира и „Пал Мал”.

Аз не вървя към властта. Аз изпълнявам ангажиментите си.

Аз съм кметът. Всички останали са претенденти.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button