Хасково

Психолози: Младите все по-често страдат от тежки депресии

ПресконференцияМладите хора на възраст между 20 и 34 г. все по-често страдат от тежки депресии, около това мнение се обединиха психолозите Кремена Станилова и Красимира Богданова на пресконференция в РЗИ-Хасково.

Повод за срещата с журналисти е утрешният Световен ден на психичното здраве с мото „Психично здраве с достойнство“.
По думите на Богданова най-висок процент – 11.4 е този на тревожните разстройства, следван от разстройства на настроението и злоупотребите с алкохол и наркотични вещества.

Станилова обясни, че младите са все по-лабилни психически, защото са продукт на консуматорско общество, в което връх взима материалното, а все по-малко внимание се обръща на душевните, междуличностни и морални проблеми. По нейни наблюдения младите често си мислят, че всичко им се полага и са в тясна зависимост от своите родители. Тя говори и за синдрома на непрекъснатата и удължена пъпна връв. Станилова заяви, че в момента, когато се осъзнае, че нищо не ми се полага в този живот, се стига до много силна фрустрация, от където тръгват и проблемите.

Станилова цитира и изследване в което едва 20% от хората в развитите държави са психично здрави, които притежават способността да пускат нещата от своя контрол – „да става каквото ще“, като същевременно запазват своята добронамереност и без наивност имат здрава връзка със себе си и околния свят. Те обаче са възприемани от останалите хора като ненормални, които в същото време се стремят към техния начин на живот, в който проблемите се разрешават с позитивна нагласа.

Специалистите препоръчаха, хората които усетят нужда от консултация с психолог, да не отлагат и да потърсят помощ за да се избегнат усложненията.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
бивш ЛУД
бивш ЛУД
09.10.2015 19:17 19:17

Чакайте сега когато говорим за неща свързани с психикта и болестите свързани с нея думата имат ЛЕКАРИТЕ ПСИХИАТРИ а не психолозите Така че богданова и станилова да не си навират ГАГАТА където не им е работата

Back to top button