Регион

За 10 дни задържаха петима каналджии, стотици щурмуват границата

ИлюстрацияСамо за десет дни – от 1 до 10 октомври в Районна прокуратура-Свиленград са образувани общо 15 бързи и незабавни производства за каналджийство, съобщават от държавното обвинение.
 
Три бързи производства срещу петима за превеждане през границата на страната без разрешение на властите. „Касае се за преведени групи от хора, между 25 и 30 души, граждани на Афганистан, Пакистан, Ирак и Сирия, между които е имало малолетни деца“, обясни Антон Стоянов, районен прокурор на Свиленград.
 
Спрямо петте лица Районен съд-Свиленград е взел постоянна мярка „задържане под стража“, а при евентуално обжалване делата ще се гледат на 15 октомври в Окръжен съд-Хасково.
 
По искане на свиленградската прокуратура съдът остави в ареста Мехмед З., на 27 г., отново за каналджийство. Мехмед бе обявен за общодържавно издирване след като на 20 септември на влизане през ГКПП „Капитан Андреево“ е засечен ТИР с бургаска регистрация, от който започнали да излизат хора след като разбили част от каросерията. На място служители на гранична полиция установили, че в камиона са били превозвани 146 лица – мъже, жени и деца, на възраст от 3 г. до 15 г., от Ирак и Иран. Водачът на камиона е успял да избяга и след проведено издирване е задържан от полицията в Стара Загора.
 
На 8 октомври той е бил доведен в ГПУ-Свиленград, привлечен е като обвиняем от прокуратурата за превеждане през границата на страната на група лица без разрешение на властите. На 9 октомври му е взета постоянна мярка „задържане под стража“ от съда. Делото при евентуално обжалване също е насрочено в Окръжен съд-Хасково за 15 октомври. 
 
В Районна прокуратура-Свиленград са образувани и две бързи производства за подпомагане на чужденци да преминават в страната с цел имотна облага. Извършителите са три лица, на които са взети мерки „задържане под стража“, а колите, послужили за извършване на престъпленията са иззети в полза на държавата. 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button