Регион

Хората на Стефан Димитров „погребаха демокрацията“

ПротестОт Коалиция „Да за Димитровград“ излязоха днес на протест против решението на ОИК за заличаването на Стефан Димитров от списъка на избраните общински съветници.

В протеста се включиха представители и симпатизанти на Коалицията, които палеха свещи и се обявиха срещу произвола на ОИК с лозунги като „Погребаха демокрацията“.

Протестът е подкрепен и от декларация, която ще бъде изпратена до председателя на ЦИК, омбудсмана и областния управител.

Решението на ОИК бе на база отсъствието на Димитров от първата сесия и неполагането му на клетва като съветник. В същото време той не е представил и уведомление пред ОИК за причината за своето отсъствие. Димитров обаче бил депозирал пред областния управител писмено известие, че няма да присъства на заседанието на общински съвет поради лични причини.

ПротестОт Коалиция „Да за Димитровград“ са изпратили вчера жалба до ЦИК.

Със свое решение също вчера Хасковският административен съд отхвърли искането на Коалиция „Да за Димитровград“ за касирането на местните избори в община Димитровград. По-рано от Коалицията внесоха две жалби в съда срещу решенията на ОИК за избор на кмет и общински съветници. В жалбите се твърди, че са допуснати съществени изборни нарушения, които са опорочили изборите и са повлияли на крайния резултат. Адвокатите на Коалицията поискаха от съда повторно броене на бюлетини. Според тях броят на недействителните – 1286 е прекалено голям и може да повлияе на това да се стигне до втори тур.

Haskovo.info припомня, че на първи тур кандидатът на ГЕРБ и досегашен кмет Иво Димов спечели с 58.66% – 14 945 гласа срещу кандидата на Коалиция Стефан Димитров – 27.86% или 7098 гласа.

ХАС обаче отхвърли повторното броене на бюлетини. Според съда не са налице и основания за обявяване на изборния резултат за недействителен, не се установява и резултат, различен от отразения в протокола на ОИК-Димитровград, поради допусната техническа грешка или грешка в пресмятането.

С мотива, че са опорочени бяха атакуваните и изборите за общински съвет.

И тук ХАС намира за недоказано, че има допуснати грешки в протоколите на СИК. Съдът потвърждава решението на ОИК-Димитровград.

Решенията на ХАС могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button