Хасково

Съдът обяви за недействителни изборите за съветници в Харманли

ИлюстрацияХасковският административен съд обяви за недействителни резултатите за избор на общински съветници в Харманли.
Резултатите от изборите там са атакувани от Коалиция „Промяна за Харманли“, които вкараха трима съветници в местния парламент.
 
Със свое решение ХАС прие като основателна тяхната жалба за погрешно преброени недействителни и действителни бюлетини в 10 секционни избирателни комисии. Бюлетините там са били прегледани от вещо лице, което е констатирало разлики между отчетените от СИК действителни и недействителни бюлетини, включително и по отношение на гласовете, подадени за коалицията. Неправилното отчитане на действителните и недействителните гласове в тези секции се е отразило на общия брой действителни и недействителни гласове в изборния район, отчетени от ОИК. Това от своя страна е довело до неправилно изчисляване на общинската избирателна квота и се е отразило на разпределението на мандатите между партиите и коалициите, се казва в решението на съда.
 
При тези показатели партиите и коалициите, участващи в разпределението на мандатите в общинския съвет са правилно определени от ОИК, но се установява неправилно разпределение на мандатите между коалицията и ДПС, без да се променя броят на мандатите на останалите партии и коалиции, участващи в разпределението им. Според протокола на ОИК коалицията и ДПС получават по три мандата в новоизбрания общински съвет, а според заключението на вещото лице тези мандати са съответно 4 за Коалиция „Промяна за Харманли“ и 2 за ДПС.
 
Така съдът счита, че жалбоподателят е получил по-малко от действително полагащите му се мандати в общинския съвет като разликата в отчетения от ОИК изборен резултат се изразява в увеличаване с един на мандатите, разпределени на Коалицията за сметка на един мандат по-малко за ДПС. Решението на ХАС е изборът за общински съветници в община Харманли да се обяви за недействителен, което може да се обжалва пред Върховния административен съд в 7-дневен срок.
 
От ОИК-Харманли съобщиха, че нови избори за общински съветници няма да има. Предстои заседание на комисията на което ще бъде взето решение дали ще се обжалва решението на ХАС или ОИК да направи ново разпределение на мандатите.
 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
разсъждаващ
разсъждаващ
01.12.2015 21:36 21:36

Последните две изречения нещо се бият! ОИК хем казва, че избори няма да има, хем ще мътят дали да обжалват….

Back to top button