Хасково

Съдът отхвърли искането за касиране на изборите в Свиленград

ИлюстрацияХасковският административен съд отхвърли искането за касиране на изборите за кмет в община Свиленград.
 
Делото по жалбата на загубилия кандидат от ГЕРБ Иван Андреев бе гледано на 16 ноември. Неговите адвокати поискаха повторно броене на бюлетините във всички 38 секции в общината. Според тях всички протоколи имали или нанесени корекции без това да бъде посочено, или нямали посочен край на изборния ден. Защитниците дадоха и примери за агитация в изборния ден. В СИК 10, малко преди край на изборния ден присъствал, Манолов. По този повод бяха разпитани и петима свидетели.
 
Още тогава ХАС отхвърли повторното броене, а със свое решение от 9 декември отхвърля жалбата на Иван Андреев срещу решението на ОИК-Свиленград. Според хасковските магистрати не са установени съществени нарушения при издаване решението на ОИК.
 
Решението подлежи на обжалване пред ВАС в 7-дневен срок.
 
Haskovo.info припомня, че в Свиленград досегашният кмет Георги Манолов, издигнат от инициативен комитет като независим спечели на първи тур с 53.87% или 6165 гласа, срещу 38.05% (4354) за Андреев.
 
Междувременно ОИК-Харманли реши да оспори решението на ХАС за обявяването на изборите за общински съветници за недействителни. Припомняме, че съдът намери, че са допуснати нарушения при отчитането на недействителните бюлетини, при което жалбоподателят Коалиция „Промяна за Харманли“ получава 4 мандата в общинския съвет, за сметка на един на ДПС, които трябва да бъдат с два.
 
Сега ОИК ще жали пред Върховния административен съд.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button