Хасково

Хасковско с остра нужда от кардиолози, педиатри и медсестри

ИлюстрацияПедиатрите и кардиолозите са сред лекарите специалисти, от които има най-голям недостиг в Хасковска област. Това е така и според публикувания проект на Националната здравна карта на сайта на Министерството на здравеопазването.

В региона има нужда от още цели 21 лекари с педиатрия за да се обезпечат нуждите на населението. Кардиолозите пък трябва да са 36, а липсват още 19.

Недостиг има при почти всички специалисти. Гинеколозите трябва да са 36, а са с 10 по-малко, трябва да се търсят още трима анестезиолози, двама с вътрешни болести, петима гастроентерология, цели 13 ендокринолози за да станат 18, деветима нервни болести, трима с нефрология, 11 ортопеди, деветима психиатри за да станат 14, петима с УНГ и 7 хирурзи.

Тези с обща медицина пък са 158 и са с 16 по-малко.

Зъболекарите с обща дентална медицина са 197, като недостигат 41.

Още 230 медицински сестри са необходими на Хасковска област. Фелдшерите са с 35 по-малко от необходимото, акушерките с 33, клиничните лаборанти с 19, рехабилитаторите с 15, а рентгеновите лаборанти са минус 9.

По отношение на леглата по отделения най-голям недостиг има при анестезиологията и активното лечение и нефрологията – по 16. Излишък от 40 легла има в хирургия, нервни болести – 14 и 12 в пневмология и фтизиатрия.

Здравни специалисти коментираха пред Haskovo.info, че резултатите в картата няма да доведат до закриването на болници в областта.

Представеният проект на Национална здравна карта е разработен въз основа на областните здравни карти за всяка от 28-те области на страната. Той ще остане един месец на сайта на министерството за обществено обсъждане.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Ружа
Ружа
04.02.2016 18:48 18:48

Ами да съкратят медицинските сестри от детските ясли и да ги пратят да работят в отделенията. И без това в яслите никаква не я вършат, научили през годините някоя и друга песничка и се мислят за голямата работа. Това положение трябва да се промени. Децата от ясленска възраст трябва да се поемат от обучените педагози, които ще работят много по-добре с децата. Да има по една сестра на смяна /както е в детските градини/. По цял ден стоят и никаква работа не вършат, непрекъснато се оплакват, да отидат да работят, това за което са учили, а именно да слагат инжекции и системи и др. такива мед. дейности, а децата да се поемат от най-ранна детска възраст от квалифицирани педагози.

майка на дете
майка на дете
05.02.2016 13:11 13:11

ти ли ще отидеш да гледаш децата в яслите…

друга майка на дете
друга майка на дете
05.02.2016 14:34 14:34

Защо говориш по този начин за работното си място Ружа? Защо това мнение не го изразиш гласно пред твоя колектив в детската ясла или само тук,в новинарския сайт,можеш да коментираш?

Back to top button