Хасково

Хасково ще пести ток с икономични крушки в партньорство с Гърция

ПресконференцияЕнергоспестяващи крушки предстои да бъдат монтирани за уличното осветление в Хасково, съобщи на пресконференция кметът на Хасково Добри Беливанов.

Това е само една от стъпките, с които се цели сваляне на сметките за ток. Отделно кметството ще излезе на свободния пазар за доставка на ел. енергия за уличното осветление, като то ще бъде и със система за контрол. Вече са водени разговори с гръцки партньори, като срещите ще продължат за да стартира сътрудничеството.

Пресконференцията бе по повод 3 месеца от встъпването в длъжност на Беливанов. Градоначалникът започна с напредъка при санирането, където вече има 129 сдружения, предвидени в банката за финансиране. Изчисленията са, че от кампанията в Хасково ще влязат около 72 млн. лв. Беливанов припомни за свалянето на част от таксата за детска градина и намаляването на данък МПС. Той призна, че от общината не са могли да свалят такса смет, но екипът има задача да работи в тази посока.

Беливанов припомни, че за Хасково са определени над 27 млн. лв. по „Региони в растеж“ и каза, че част от проектите са при резервните обекти като монумента на „Св. Богородица“ и ремонта на стадион „Младост“. Това било заложено така от старата управа. От спортното министерство са гарантирали 300 000 лв. за ремонта на стадион „Хасково“. Парите ще са за терена, като старите чимове ще отидат на стадион „Младост“. От общината ще отделят пари за ремонта на лекоатлетическата писта. Ремонтът на спортна зала „Дружба“ на стойност 1.2 млн. лв. ще остане за следващата година.

Беливанов припомни за санкциите заради нередности на обществените поръчки за депото край Гарваново и пътя до Ханче Клокотница. Общата глоба за сметището е 1.2 млн. лв., като 700 000 лв. са за община Хасково, 400 000 лв. за Димитровград, а останалите за Минерални бани. Последните две общини не искали да платят санкциите си и Хасково ще заведе искове към тях, заяви Беливанов.

Отделно общината ще иска да предоговори лихвата по кредита за 20 млн. лв., от който остават 10 млн. лв. за връщане. Целта е тя да се свали под 3%.

Кметът каза още, че вече са раздадени по 1-2 кубика дърва на хората, чиито къщи бяха наводнени през януари в с. Динево. По временната заетост са одобрени да бъдат наети 160 човека, като ще се кандидатства и за такива над 29-годишна възраст. Беливанов потвърди, че в Хасково се очаква мобилна клиника от организацията „Четири лапи“, която безплатно да кастрира бездомните кучета в града, както писа Haskovo.info.

Кметът посочи, че отчета на бюджета за 2015-а трябва да бъде вкаран на февруарската сесия на общинския съвет и призна, че с приетата нова структура на общинската администрация ще бъдат назначавани и нови хора.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ЕДИН
ЕДИН
04.02.2016 18:37 18:37

Кмете,кмете като раздадохте дървата на колко ги плати общината?
Зададохте ли си въпроса защо,след като цените на горивата паднаха толкова много?Защо цените на дървата не паднаха изобщо,защо никъде не се случи това?Помислете за народа щото той си даде гласът за тебе-Добри ле брадат байрактар…

Risk
Risk
04.02.2016 22:19 22:19

Дървата бяха от конфискуваните от манговците, незаконно изсечени

Back to top button