Хасково

853 са починали от рак в Хасковско за година

Пресконференция853 човека са починали от рак в Хасковска област през 2014 г., съобщи на пресконференция началникът на раковия регистър д-р Петя Костадинова. Тя уточни, че това са последните актуални данни, като тези за 2015-а още се обработват.

Срещата с журналисти бе по повод днешния Световен ден за борба с рака под мотото „Ние можем, аз мога“.

Очакванията са, че онкоболните през миналата година са се увеличили, защото това е така на национално ниво. 38 500 са новорегистрираните онкоболни през 2015-а. Починалите пък са 18 000.

Новозаболелите през 2014-а в Хасковска област са 1398 – 786 мъже и 612 жени, като преди 10 г. те са били общо 1186. Онкоболните в областта пък са 8400. При мъжете най-често се среща рак на белия дроб, а при жените – на гърдата.

Специалистите се обединиха, че има фактори, които ако се изолират смъртността ще намалее с 30%. Най-важните са тютюнопушенето, затлъстяването, употребата на алкохол. Те призоваха и за по-голяма физическа активност. Наследствеността при онкологичните заболявания пък е между 5 и 10%. В Хасковска област имало и 3 – 4 заболели от рак деца.

Началникът на Онкохирургия д-р Любомир Василев специално акцентира върху категоричната вреда от тютюнопушенето. На пресконференцията бе припомнено, че след 40-годишна активна кампания в САЩ срещу тютюнопушенето там ракът на белия дроб вече не е на първо място при мъжете.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
онсорегистриран
онсорегистриран
05.02.2016 12:35 12:35

Д-р Василев и д-р Димитрова много добре се справят с онкопациентите –така ги брулят с по 40 – 50 лв гаче ли орехи брулят И най важното –гарантирант пълно излекуване

Back to top button