Регион

Петима гранични полицаи с обвинения за получаване на подкупи от каналджии

ИлюстрацияСпециализираната прокуратура повдигна обвинения на петима полицаи от свиленградското гранично управление за получаване на подкупи от каналджии, нелегално прекарващи чужди граждани от Турция към Западна Европа. Трима от тях заемат ръководни длъжности на граничния пункт, съобщават от държавното обвинение.

Haskovo.info припомня, че участниците в групата бяха задържани на 8 февруари при специализирана операция на Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура.

Обвинение за получен подкуп от 5000 щатски долара за пропускане през границата на група от 30 мигранти е повдигнато на Юлиян Узунов от група „Оперативно-издирвателна дейност“ от граничното управление.

За участие в ръководена от него организирана престъпна група за подкупи, обвинения са повдигнати на Стойчо Димитров, зам.-началник на граничния пункт, Иван Иванов и Евгени Тишков – ръководители на групи, както и на граничния полицай Маргарит Гьорчев.

Според събраните досега доказателства групата е действала поне от юли 2015 г. Тя е „работила“ с различни каналджии, като е получавала подкупи не само за пропускане през държавната граница на определени групи мигранти, но и за спиране или задържане на нелегално преминаващи, водени от каналджии-конкуренти. В процес на установяване е колко групи са били преведени по тази корупционна схема, срещу какви суми и на кого са били разпределяни получените подкупи.

С постановление на прокурор от Специализирана прокуратура на Юлиян Узунов е наложено прокурорско задържане до 72 часа. За него ще бъде поискано от Специализирания наказателен съд „Задържане под стража“. Уточнява се на кои от останалите четирима гранични полицаи да бъде поискан постоянен арест, и на кои мярка за неотклонение „Парична гаранция“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button