Хасково

Вдигат мост на пътя за Любеново, чистят хасковската река с евросредства

ИлюстрацияЧасти от 7 общини в Хасковска област са включени в Целенасочената инвестиционна програма в подкрепа на развитието на изоставащи райони.

Програмата е разработена от Националния център за териториално развитие по поръчка на Министерството  на регионалното развитие и благоустройството. Целта е  привличане на инвестиции, постигане на растеж и откриване на нови работни места.

Хасковска община е вписана в програмата с изграждане на мост на пътя за Любеново и рехабилитация на моста в Динево, а също почистване и корекция на коритото на  река Хасковска, укрепване на съществуващи подпорни стени от каменна зидария в  участък в регулационните граници на областния град.

В първия етап на новата инвестиционна програма са планирани и реконструкция на пътни отсечки, подобряване на ВиК инфраструктурата в общините Харманли, Стамболово, Минерални бани.

Сред останалите приоритетни проекти за финансиране от държавния бюджет са изграждане на пазар на производителя в Любимец и на агроборса и зърно-база за съхранение и реализация на местна продукция в Ивайловград. За стимулиране на  биоземеделието е предвидено създаване и функциониране на агроекологичен център в  Ивайловград. Пак там се планира формиране на стопанско-икономическа зона за бъдещи инвеститори. За насърчаване на туристическия отрасъл ще се ремонтират общинските пътища до историческите обекти – крепостите Лютица и Родостица.

За съживяване на икономиката в община Тополовград са планирани изграждане на мрежа от животновъдни ферми и мандра, и на малък индустриален парк. Завършване на строителството на тополовградския язовир „Ханчето“, укрепване на бреговете и корекция на речни корита в общината, изграждане и рехабилитация на пътни връзки към експонирани обекти на културното наследство също фигурират сред бъдещите инициативи.

Нужният финансов ресурс за реализация на идеите ще се търси и от оперативните програми, уточняват от МРРБ.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button