Регион

Лимецът от Рабово става на пиво, хляб и бисквити

ИлюстрацияУспешно приключи проектът на Селскостопанската академия в София „Лимецът – древна иновация“, в който активно участие взе и земеделският производител в с. Рабово Петко Ангелов.

В сътрудничество с  Института по криобиология и хранителни технологии – София  и научно-изследователски институти в Бърно и Дармщат българските учени създадоха  ръководство за производство на пиво. Полученото пиво е в пропорция 50% ечемичен малц към 50% малц от лимец. То може да се наложи като асортимент в пивоварната промишленост, убедени са експертите. От древния сорт, който се е съхранил генно непроменен от неолита до днес, пиво са правили и траките, посочват от Селскостопанската академия.

С брашно от лимец, отгледан от Петко Ангелов, в академията са произведени също хляб и бисквити.

Сега лимецът е изключително по-малко разпространен и успешният проект е първата стъпка за създаването на ефективна европейска мрежа, основана на използването на пълния потенциал на един уникален продукт. Адаптацията на технологията за пивоварен лимец и неговото прилагане ще затвърди връзките с бизнеса и ще отвори врати за използването му в други сектори – фармация и козметика – смятат учените.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
gost
gost
11.02.2016 19:42 19:42

Хайде сега кажете че и бирата е българско изобретение та заприличаме съвсем на македонците :)

БАЙ КОЛЬО
БАЙ КОЛЬО
12.02.2016 0:35 0:35

СТАВА И ЗА НИЩО

Back to top button