Хасково

Инвеститори ще могат да купуват земя на пазарни цени без търг

ФорумОбщина Хасково готви наредба за насърчаване на инвеститорите, обяви кметът Добри Беливанов на бизнесфорума, организиран от Хасковската търговско-промишлена палата в Областна администрация.

ФорумНаредбата трябва да мине през общинския съвет и ще цели облекчения за инвеститорите, които с решение на местния парламент ще могат да купуват без търгове, а директно на пазарни цени. Кметът заяви още, че общината очаква да получи военни имоти от министерството и най-вече бившето летище Узунджово, където да се развие индустриална зона.

Кметът на Димитровград Иво Димов пък каза, че бизнесът има нужда от технически кадри, което е сериозен проблем сега. Димов припомни, че вече има подписани предварителни договори с два големи инвеститори за изграждането на заводи за производството на авточасти, които общо ще се нуждаят от 3800 работници.

ФорумПо темата за безработицата говори вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Той предупреди, че бизнесът не може да очаква да получи на готово квалифицирани кадри. Вицепремиерът посочи, че на Запад фирмите взимат и обучават работници от 16-годишна възраст. „Без ангажираност на бизнеса няма да стане. МОН ще направи учебна програма, според която в последните 2 г. професионалните гимназии да съчетаят ученето с работата. Тук обаче трябва да се намесят фирмите, а държавата ще им помогне с финансиране“, допълни Калфин.

Гостите, сред които бяха председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, дипломати, бизнесмени, поздравиха председателят на УС на Хасковската търговско-промишлена палата Янчо Янев, за това че организира този бизнес форум вече 21 г.

Програмата продължава с коктейл, а утре ще бъде извършено зарязване на лозята край харманлийското с. Коларово.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Без закон
Без закон
12.02.2016 20:42 20:42

И как така без търг? Да не е лична земя на кмета

Георги Иванов
Георги Иванов
12.02.2016 20:44 20:44

Аз съм инвеститор и подкрепям идеята

Анонимен
Анонимен
13.02.2016 12:41 12:41

Това ще се окаже добър вариант за подмолни сделки и облагодетелстване на „правилните“ хора от страна на общината и партията. Така се прави – продаваме на когото си искаме, за колкото искаме и както искаме. Евала!

Back to top button