Хасково

Родът Черкезови се събра в Хасково за Деня на Тракия

СрещаСреща на рода Черкезови се проведе снощи за Деня на Тракия в Хасково.

Среща73-ма са преките наследници на рода Черкезови, а общо със снахите и зетъовете те са 112, разказа за Haskovo.info Анелия Черкезова. В последните 10 г. са се родили 11 правнуци.

Родът произхожда от Доган Хисар, най-голямата махала. Доган Хисар е имал училища още от първата половина на 19-ти век. Фамилията Черкезови е един малък клон от голямото дърво на рода Черкезови –  Стайко и Наска Черкезови. Доган Хисар е и родното село на капитан Петко войвода.

СрещаВечерта се състоя и дегустация на домашно вино, приготвено от присъстващите. Главен експерт по оценката беше Димитър Стаменов, който работи като главен технолог във винарска изба Любимец. Първо място заслужи Стамен Георгиев, второ за Иван Габров, третото бе за Иван-Сусамеца. Журито препоръча да се обърне внимание на цвета на виното – да бъде по-наситен и да не се използват стари бъчви, които променят вкуса му.

За историята на рода разказаха Васил Стайков и Стайко Черкезов. Последният е описал историята в книгата си „Беломорска трагедия“.

На събирането присъстваше и най-възрастният член на рода баба Мария Петкова на 88 г.

Почетен гост на събирането беше председателят на Тракийското дружество в Хасково – Кирил Сарджев.

Среща  Среща 
 Среща  Среща

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
;jk
;jk
27.03.2016 15:43 15:43

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА НЯМА НИКАКЪВ ЕФЕКТ ТОВА НОСЕНЕ НА СЕЛИКОНОВ МАТЕРИАЛ НА КОКАЛЧЕТО-НОСЯ ГО 6 МЕСЕЦА И КОКАЛЧЕТО СТОИ СИ СЪЩОТО- ВИСЧО Е ЛЪЖА.

Дора Велева
Дора Велева
06.12.2020 20:35 20:35

Издирвам от рода Черкезови – Борис Черкезов, едва ли е жив, но някой от наследниците му знае ли какво общо е имал този човек с ресторант Елин Пелин на ул. Веслец 10, през 1944 г. в София

Пламена Партениотис
Пламена Партениотис
12.06.2023 14:13 14:13
Отговор до  Дора Велева

Здравейте, Дора! Аз съм пра-внучка на Борис. Общото е, че ресторантът е бил негов. Имам снимка на откриването на ресторанта „Елин Пелин“ в семейния албум. За съжаление, с настъпването на промените в България, прадядо ми го губи, а по-късно е бил разрушен. Ако искате, свържете се с мен.

Анонимен
Анонимен
12.06.2023 17:08 17:08

Пламена, не мога да повярвам, само че защо мислите, че ресторанът е бил разрушен – помещението и до днес си седи на ул. Веслец, експроприирано от някой. Как да се свържа с вас по-директно?

АнонименДора Велева
АнонименДора Велева
12.06.2023 17:14 17:14

Моля Пламена Черкезова от Хасково, която ми писа след срещата на рода Черкезови да ми се обади по някакъв начин, това, което ми писа много ме развълнува. Ние също имахме снимки от откриването на ресторанта, но са унищожени след 9.септември.

Back to top button