Хасково

Атанас Ванчев дьо Траси с „Паскалев“, без лауреати в два жанра на „Южна пролет“

НаградиПоетът и преводач Атанас Ванчев дьо Траси получи наградата „Александър Паскалев“ за цялостен принос в областта на литературата, културата и изкуството.

НаградиЦеремонията по награждаването бе в хасковския театър „Иван Димов“, а наградата връчи председателят на общинския съвет Таня Захариева.

„Често си мисля за Хасково. Аз съм клас в едно житно поле и сред мен са много житни класове. Аз съм част от тази нива, която ни дава най-хубавите си сокове и храни всички с еднаква любов. А слънцето залива всички с еднаква светлина, а в средата на нивата е Хасково. Лястовиците и щъркелите винаги се връщат към гнездата, където са родени. Те идват напролет, а аз наесен. И осветяваме с красиви светли следи небето, с които свързваме света“, заяви след получаване на наградата си Ванчев дьо Траси.

НаградиНосителят на наградата „Александър Паскалев“ е автор на 68 стихосбирки във Франция, превеждан е на 25 езика, като последно в Китай и Тайван. Носител е на много отличия. Живял е в 7 държави.

„Всичко се постига с много труд. Талантът е от небето, но нивата ако не я обработваме не дава плодове. Сърдечно благодаря за наградата на своите мили съграждани и на журито. Това е огромна чест за мен. Желая мир и любов на България, както и щастие на Хасково“, допълни Атанас Ванчев дьо Траси.

НаградиПредседателят на журито проф. Светлозар Игов припомни, че тази година участниците в 44-ия национален конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ са 32, основно в поезия и проза, където имало много добри книги.

Кметът Добри Беливанов връчи лауреатско звание и бронзов Пегас на победителите в жанровете поезия, проза и Наградилитературна критика. Тази година не бе излъчен лауреат в категорията филмов сценарий, където участниците бяха двама и в новия – за детска литература с трима автори.

Лауреат за проза стана Йордан Славейков за романа „Последна стъпка“, за поезия – Георги Гаврилов за „Корабен дневник на книжната лодка“, а за литературна критика -Надежда Стоянова за „Възходът на слънчогледите“.

НаградиПроф. Игов обясни, че заради многото качествени книги се присъждат и по две съпътстващи награда в поезия и проза. Тук от поетите бяха отличени Боряна Нейкова за „Където за кратко е имало куче“ и Анна Лазарова за „Вкъщи всички вечерят отделно“. За проза съпътстващи награди заслужиха Валентина Маринова за „Badtime stories“ и Йордан Радичков за „Малка човешка мелодия“.

Председателят на КДК Ели Видева връчи награда на Нина Момчилова за хасковски автор с издадена книга през 2015 г. за „Третата галактика отдясно“.

В програмата на церемонията по награждаването участва трио „Кантабиле“.

 Награди Награди 
 Награди  Награди

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

8 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
пиже
пиже
22.04.2016 20:58 20:58

Ха така културен деец да си в Хасково Събират се четат си стихчета литературствуват пеят свирят награждават ги Е художествено творческа интелигенция Затворили се в черупката наречена ТВОРЦИ и нищо не виждат за циганията селенията безобразията в града Ами ИНТЕЛИГЕНЦИЯ

онуфри
онуфри
22.04.2016 21:00 21:00

Бай Добри и той надали е прочел десетина книги през живота си но и тоай ИНТЕЛЕГЕНТ

Къде си Боже
Къде си Боже
23.04.2016 8:43 8:43

пък за шалапатов да не говорим… щом той олицeтворява културата в хасково – Бог да прости града ни!

Къде си Боже
Къде си Боже
23.04.2016 8:44 8:44

пък за шалапатов да не говорим… щом той олицетворява културата в Хасково – Бог да прости града ни!

Боже
Боже
23.04.2016 8:45 8:45

Пък за шалапатов да не говорим… щом той олицетворява културата в Хасково – Бог да прости града ни!

Боже
Боже
23.04.2016 8:45 8:45

Пък за шалапатов да не говорим… щом той олицетворява културата в Хасково – Бог да прости града ни!

Боже
Боже
23.04.2016 8:45 8:45

Пък за Шалапатов да не говорим… щом той олицетворява културата в Хасково – Бог да прости града ни!

Боже
Боже
23.04.2016 8:55 8:55

Пък за Шалапатов да не говорим… щом той олицетворява културата в Хасково – Бог да прости града ни!

Back to top button