Регион

До 3 дни ще бъдат ваксинирани 90% от кравите срещу опасната болест

ВаксиниЗапочна ваксинацията на едрите преживни животни в Южна България срещу опасното заболяване, заради което вече бяха умъртвени стотици крави. Масовите имунизации в Димитровградско стартираха в село Ябълково.

Във фермата на Недялка Петрова има близо 180 крави. Последните няколко седмици след като наоколо бяха констатирани огнища на заразата жената са изкарали в непрекъснат стрес и е на успокоителни. И тя като колегите си гледа животните като деца.

Фермата е първата, в която започна ваксиниране срещу нодуларен дерматит, защото едно от последните констатирани огнища на болестта е само на няколкостотин метра.

ВаксиниВаксината е жива, започва да изгражда имунитет до 10 дни след апликацията, а до 21 дни може да се счита, че животното е изградило имунитет, обясни главният инспектор за общината от БАБХ д-р Митко Митков.

Ваксинацията започна с разрешение на Европейската комисия, след като болестта беше констатирана, а стотици крави убити. От агенцията по храните съобщиха, че в страната са пристигнали общо 150 000 дози. От тях 37 500 са за Хасковска област.

ВаксиниЗаради ваксинацията се налагат ограничения. Животните не могат да се колят и да се ползва месо от тях. За млякото ограничения няма.

Ветеринарите в Хасковско ще успеят да ваксинират животните в големите ферми до 3 дни, а следващата седмица ще бъдат обхванати и малките стопанства.

Досега огнищата на заразен нодуларен дерматит в страната са 31, 16 от тях са в Хаскавска област.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
30.04.2016 10:44 10:44

Как можахте да изтре*ите толкова животинки,който допусна това как живее сега,спи ли спокойно?Пародия на държава,пародия на управници…

Back to top button