Регион

Петко Каневски с Националната награда „Пеньо Пенев“, специалната – за Демир Демирев

Поезия24-ият носител на Националната литературна награда „Пеньо Пенев“ е поетът Петко Каневски. 

ПоезияТой получи наградата си от зам.-кмета на Димитровград Яшо Минков на церемония в Дом-музей „Пеньо Пенев“ в Димитровград.

Каневски е роден и живее в Димитровград. Негови стихове са публикувани в централния и регионалния печат. Превеждани са на руски, полски, унгарски и румънски език. Каневски е автор на поетичните книги: „Виж луната“, „Живот на кредит“, „Звездни вулкани“, „Горе, ръцете“. През 2011 г. издава сборника с фейлетони „Писма до дядо ми“ – за годините на Прехода. Член е на Съюза на българските писатели. Председател е на Дружеството на писателите „Пеньо Пенев“ – Димитровград и на Гражданско сдружение „Приятели на Русия и православния свят“.

ПоезияВторият носител на специалната поетична награда „Пеньо Пенев“ съгласно решение на комисията от 24 март е поетът Демир Демирев. Той получи наградата си от зам.-председателя на общинския съвет Юлиян Семерджиев.

Демирев е роден в с. Злато поле и е един от инициаторите за създаване на поетично ателие в родното си село. Стиховете му са публикувани в местния и централния печат, както и в редица антологии. Член е на Управителния съвет на Съюза на независимите български писатели. Стиховете на поета са преведени на португалски, руски, немски, полски и чешки език. Демир Демирев е автор на десет стихосбирки: „Бяла вода“, „Сама душата ми…“, „Усилия“, „Писма за тебе“, „В сянката на розата“, „Тополчице“, „Лъжецо мили, Одисей…“, „Невидимото ще узрее в есента“, „Навътре в мълчанието“, „Говори облакът“.

ПоезияЦеремонията е кулминацията на Дните на поезията „Пеньо Пенев“, чествани от 1970 г. За 24-ти път официално се връчва Националната литературна награда „Пеньо Пенев“ и за втори път Специалната литературна награда на името на поета.

Носители на националната награда са поети като Дамян Дамянов, Евтим Евтимов, Матей Шопкин, Любомир Левчев, Стефан Цанев, Валери Петров, Александър Геров, Христо Фотев, Павел Матев. Международни лауреати на наградата са Булат Окуджава, Йоздемир Индже и Веселин Ракчевич.

ПоезияПрез 2014-а за първи път бе връчена и специална литературна награда на името на поета, чийто носител стана Кръстьо Кръстев.

Сред официалните гости бяха още председателят на съюза на българските писатели Боян ПоезияАнгелов, председателят на журито на националната литературна награда „Пеньо Пенев“ Иван Гранитски, кметът на Първомай Ангел Папазов.

На 7 май преди 86 г. в севлиевското с. Добромирка се ражда Пеньо Пенев – поетът, чието име завинаги се свързва с Димитровград. Той пристига в новостроящия се град през 1949 г. Като строител и журналист в Димитровград, Пеньо прекарва най-хубавите и плодотворни години от своя живот, създавайки едни от емблематичните си и възторжени стихотворения.

Церемонията с водещ Милена Минчева бе открита с танца „Огънят на поезията“ на Ивайло и Ясмин от „Галаксико“, а след нея започна музикално-поетичен спектакъл и вечер на лауреатите, както и представяне на библиографската справка на новия носител.

 

Поезия  Поезия 
 Поезия  Поезия

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button