Хасково

Тракийци празнуват Гергьовден в Одрин

ИлюстрацияГоляма група потомци на тракийски бежанци заминаха тази сутрин за Одрин, където ще има празнична литургия в българската църква „Св. Георги“.

Това съобщи председателят на Тракийското дружество Кирил Сарджев, който наскоро бе избран за един от четиримата заместник-председатели на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България.

По традиция денят 6 май събира в Одрин представители на тракийските организации от цялата страна, които дават своя принос за запазването на православната традиция и българския национален дух в този край. Сред тях ще бъде и генералният консул на България Васил Вълчев.

След като запалят свещи пред иконата на един от най-почитаните светци, тракийци ще поднесат цветя пред паметника на първия български екзарх Антим I, издигнат в двора на църквата „Св. Св. Константин и Елена“.

В художествената програма послучай християнския празник ще участват състави от Свиленград и Харманли. Хасковлии носят и подарък за именика Георги Чакърък, син на българския свещеник в Одрин Александър Чакърък.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button