Хасково

Д-р Виолета Костова на научен форум в Босилеград

ИсторициГлавният уредник в отдел „Най-нова история“ на Регионалния исторически музей в Хасково д-р Виолета Костова участва в международната научна конференция на тема „Българският национален въпрос през Втората световна война“.

Форумът бе организиран от Македонския научен институт, община Кюстендил, Института за исторически изследвания при БАН, Културно-информационния център „Босилеград“ на българското национално малцинство в Сърбия.

В двата града бяха поднесени 25 научни доклада, в които известните български учени акад. Георги Марков, проф. Светлозар Елдъров, проф. Трендафил Митев, д-р Александър Гребенаров и  други историци представиха външно-политическите и геополитически аспекти в навечерието на Втората световна война, тогавашното отношение на Великите сили и съседните на България държави за решаването на българския национален въпрос. Маркирани бяха и основните противоречия между българската и сръбската историография.

В Босилеград д-р Виолета Костова изнесе доклад „Мирната конференция в Париж – 29 юли – 21 октомври 1946 г. и тракийската миграция в Хасковски регион“. Тя анализира оживената тогава дипломатическа дейност за аргументация на българските искания. Акцент в доклада е общественото движение на тракийската емиграция в България с надежда за връщане на Западна Тракия на България. В този период в Хасково излизат 9 броя на вестник „Тракийска дума“. В уводна статия за първи път се настоява тракийският проблем да бъде сложен на масата на преговорите. Френските вестници „Льо соар“ и „Париж“ публикуват достоверни данни за претенциите на България и за провежданите митинги на тракийските бежанци „Върнете ни родния край“.

В рамките на културната програма участниците в конференцията посетихме черквата „Св. Троица“  в село Извор, построена през 1835 г., паметника на Левски в Босилеград, разказва д-р Костова. В Босилеградското гробище, където почиват български офицери, паметна плоча напомня за кавалериста Христо Христов от Хасково, загинал през 1913 г., допълва историчката.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
смешно смешновски
смешно смешновски
16.05.2016 14:25 14:25

Горе долу сам запознат с изявените доктори в града Стоя и се чудя в кое ли отделение работят тия двама доктори КОСТОВА и ГРЕБЕНАРОВ Вероятно са токущо назначени млади специалисти завършили Медицинската академия

Back to top button