Регион

Изложба на народни носии подредиха в Лозен

ЛозенПри засилен интерес бе открита изложбата „Преоткриване на красота-традиционните костюми в Хасковския край“ в любимешкото с. Лозен.

ЛозенИзложбата е организирана от Етнографски музей-Лозен, съвместно с Института за приложна музеология, Регионален исторически музей-Хасково, Исторически музей-Харманли и кметството на с. Лозен. Куратори на изложбата са Христо Янъков и Розалина Гогова. В експозицията са представени най-отличителни костюми в Хасковския край от края на XIX до началото на ХХ век.

Всички представени костюми са били изработени ръчно – изтъкани, ушити и украсени от ръцете на жените от нашия край.

ЛозенВ експозицията са представени експонати от фондовете на Етнографски музей Лозен, Регионален исторически музей – Хасково, Исторически музей – Харманли, читалищата от селата Славяново, Българин, Навъсен, Сладун, Злато поле, Елена и Минерални бани.

Специални гости на откриването бяха проф. д.и.н. Вера Бонева – председател на Института за приложна музеология и проф. д-р Николай Проданов – зам.-ректор на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

Жителите и гостите на с. Лозен ще могат да се насладят на експозицията до 21 юли.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button