Хасково

Приеха наредбата за финансиране на спорта, половината пари – за отборите

СпортНаредбата за финансово подпомагане на хасковските спортни клубове бе приета след близо едночасов дебат от общинския съвет.

Съветникът Петьо Кирев от Коалиция „За Хасково“, който е и треньор по борба, заяви от трибуната, че е доволен, че вече ще има наредба, която обаче е още несъвършена. Той посочи, че лъвския пай от финансирането отива за колективните спортове, а за индивидуалните има 30%, които трябва да се разпределят измежду трийсетина клуба. „Спортът в Хасково е на колене. Касите на всички клубове са празни. Ние сме намерили 4000 лв. от приятели за да можем да участваме на състезания“, посочи Кирев.

СпортСъветниците, които се изказаха одобриха факта, че ще има наредба, която обаче според тях трябва да бъде преработвана в движение. Чуха се и мнения, че най-облагодетелстван от всички ще е женския баскетболен отбор.

Кметът Добри Беливанов заяви, че досега с помощта на негови приятели и с такива на депутата Делян Добрев е бил подкрепян баскетболният отбор и това ще продължи да е така, а не с пари от общинския бюджет. Градоначалникът предложи финансирането за индивидуалните спортове да се увеличи от 30 на 40%, на колективните да се намали от 55 на 50%, а резервът от 15 да стане 10%, което бе гласувано от съветниците.

От общинския бюджет за спорт ще се разпределят 200 000 лв., като това ще става на траншове през 3 месеца. Общинският съвет прие наредбата, като очакванията са при нужда да направят корекции след първия транш.

Haskovo.info припомня, че първи вариант на наредбата не влезе на априлската сесия след протест основно от страната на отборите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

8 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Треньор на отбор
Треньор на отбор
27.05.2016 12:51 12:51

Искам да Ви кажа че Петър Кирев не е прав.как той ще похарчи 4000 лева за състезания където се представя с 4-5 състезатели.Защо не попита колегите си от СУ – треньори на колективни спортове те колко харчат когато ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да представят на състезания 10-15 състезатели.Знае ли Кирев че те ако не ги представят губят СЛУЖЕБНО и няма защо да ходят а само ще тренират и ще представят за бройка ученици на Спортно училище Стефан Караджа.

Павел Иванов
Павел Иванов
27.05.2016 18:52 18:52

Той ходи с 5 човека, но има 2 нощувки по 25-30лв + храна, а отборните спортове, в повечето случаи, пътуват и се връщат в деня на състезанието, че някои даже не хранят и децата. За мен не е правилно да сравняваш един спорт с друг.

финансист
финансист
27.05.2016 21:51 21:51

Не е необходимо да си финансист за да си направиш сметка как се издържат 80 и как се издържат 5 състезателя(екипи,спане,храна,пътни…!) Дори за някои състезания да ходят за 1 ден само превоза е над 500лв.Не е необходимо да се създават интриги между спортовете!Но в цял свят се знае кои са социално значимите спортове и кои привличат най много деца!Ще се радвам да видя финали в индивидуален спорт в Хасково с повече от 160-200 участници носещи доходи на града както е при колективните…!Но в последните години мисля,че няма никакви-бягат в други градове да не се занимават с организация и да не се вижда малобройното им участие!Успех на всички РАБОТЕЩИ на макс!

Павел Иванов
Павел Иванов
27.05.2016 23:09 23:09

Кой е казал, че борбата имат 5 състезателя? Сигурен съм, че двата стила борба имат повече от 80 деца, а те са един клуб и си делят парите.

ФИНАНСИСТ
ФИНАНСИСТ
28.05.2016 9:36 9:36

И 80 ли ходят на състезания всяка събота и /или неделя или само 3-4 както ходиха сега на държавно дай да не се лъжем града е малък…!Никой не омаловажава труда на другия просто трябва да се гледа реално…

треньор на отбор
треньор на отбор
28.05.2016 13:26 13:26

Павка ти кажи кога и къде ходите с вашите лекоатлети и кога в Хасково едно макар и зонално първенство. Мисля че господата от Хеброс Харманли май Ви изпревариха и се радват на доста отличия.

треньор на отбор
треньор на отбор
28.05.2016 13:28 13:28

Още ли ще се криете зад успехите на дъщерята на Стоян и май тя е възпитаничка на Халилямова която трябва да се пенсионира.След нея какво ще правите и за какви индивидуалниш пари ще кандидатствате от общината след като нямате една призьорка в първенства. Става въпрос за медал Павче.

Павел Иванов
Павел Иванов
29.05.2016 7:54 7:54

Колега, ти, като си такъв голям специалист, ела и намери първо деца, които да искат да тренират на „стадион“ Младост и после ги направи медалисти, аз поне съм си написал името и не се крия. Никога съм нямал претенции, че съм голям треньор, или, че са ми много ясни нещата! Ние ходим на НШ, зонални нямаме. Не знам защо се заяждаш? Поне си напиши името. Никъде не съм казал, че борбата ходят с 80 човека на състезание, но знам, че само тока и водата, за миналата година, са им над 4000лв., защото те си ги плащат.(говоря за класическия стил) и заедно със състезанията ще отидат много повече от 4-5000 хил. лв. И кой клуб има 80 картотекирани състезатели, които са взели участие тази година на състезание, освен БК Хасково, аз за друг не се сещам?

Back to top button