Хасково

Хасково чака летище Узунджово от военните, предлагат го на китайци

ПресконференцияПроцедурата Хасково да получи 4 военни имота е на финалната права и се чака решение на Министерски съвет, заяви на пресконференция в общината депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Става въпрос за бившето летище Узунджово, прилежащ имот от 922 декара и два имота над ДНА в Хасково.

В началото на юни Добрев ще е на работно посещение в Китай, където на бизнес форум ще предложи Узунджово за карголетище на местни логистични фирми. Вече имало и предварителни разговори в тази посока, посочи Добрев.

Депутатът заяви, че инвестициите в Хасково тази година са за над 100 млн. лв. Над 80 млн. лв. от тях са за санирането на 77 блока в областния град, а останалите са по различни спечелени от общината проекти. Вече над 200 са заявленията за саниране в областния град, при едва 30 в началото на мандата, което нарежда Хасково в челните места в страната.

Добрев участва в съвместна пресконференция с кмета Добри Беливанов по актуални теми. Градоначалникът направи отчет на свършеното досега. Освен спечелените проекти и тези, по които ще се кандидатства, Беливанов заяви, че е заварил в общината договори за асфалтиране за 5 млн. лв., които не се били обезпечени. С целева субсидия от държавата са покрити 2 млн. лв., като сега се търсят още 3 млн. лв. Асфалтирането е основно на бул. „Васил Левски“, кв. „Възраждане“, улиците „Ком“, „Тимок“, „Кавказ“, „Зайчар“ и др. Асфалтирани са улици и в кв. „Болярово“. Очаква се след края на обществената поръчка да бъде асфалтиран и пътят Криво поле – Елена за 1.1 млн. лв. Търси се фирма за канализацията в кв. „Болярово“.

За водния цикъл на Хасково ориентировъчно ще са необходими над 100 млн., като за парите ще се кандидатства по оперативната програма „Околна среда“. Стъпка към това е създаването на водната Асоциация, като 6 месеца след нейното учредяване МРРБ трябва да посочи консултант, който до 30 месеца да каже какво трябва да се направи в Хасково, например.

Отделно общината работи по предоговарянето на лихвите по банков кредит, които вече са свалени от 5 на 4.5%, като идеята е процентът да стане 2 и така общината да пести по 300 000 лв. лихви.

За полугодието за ремонти по селата са предвидени 120 000 лв., от които 80 000 лв. вече са изразохдвани. 60 000 лв. са спестени от снегопочистването.

Обществената поръчка за сметопочистването, в която бе избрана ДЗЗД „Грийн партнърс-БКС“ пък се обжалва в КЗК от отпадналата от конкурса фирма Консорциум „Чистота Хасково“ ДЗЗД, заяви на пресконференцията Беливанов.

Както Haskovo.info писа сред причините за отпадането на сдружението е, че цикличността на вдигането на контейнерите за боклук не отговаря на изискванията на общината. Стойността на договора е за 15.5 млн. лв. без ДДС, а срокът е 60 месеца.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
виолетка
виолетка
30.05.2016 19:34 19:34

ДЗЗД“Чистота „Хасково не се ли наядоха и те като бившия кмет 16 год.да господстват време е да си отиват града не ги иска, не разбраха ли та се натискат да търсят под вола теле ,за да се гушат още.

Анонимен
Анонимен
30.05.2016 20:22 20:22

Бай Добрьо,бай кимете,амь помислите за хорта въ,ам кога за напръскате против паразите тоо град въ,демекь против кърлеже и други въ???

Анонимен
Анонимен
31.05.2016 13:43 13:43

Пишещият по горе еправ,кога ще се пръска против паразити,в Димитровград вече е пръскано два пъти а тука?
И едно питане на тоя малкият МУК кой ще плати пътните до КИТАЙ със собствени средства ли ше пътува?

Back to top button