Регион

Над 2000 участници и танцьори от Индия на етнофестивала в Баните

ФестивалНад 2000 участници се включиха в 16-ото издание на Детския етнофестивал с международно участие „Децата на Балканите – с духовност в Европа!“.

ФестивалТази година освен участници от Балканите – Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, както и Молдова имаше и група от далечна Индия, която се представи с атрактивни изпълнения на голямата сцена.

Фестивалът официално откриха вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров, зам.-областният управител Валентин Ангелов и кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер, който заяви, че и тази година курортът е обновен за да посрещне с комфорт многото гости. Кметът каза, че фестивалът се е задържал вече 16 г. основно заради толерантността и разширяването на своите граници, като тазгодишното индийско участие. Идеята е така да се продължи със съпартньорите от КНСБ.

ФестивалСлед откриването официалните лица поднесоха цветя пред плочата в памет на проф. д-р Желязко Христов, благодарение на когото стартира провеждането на фестивала.

Тази година във фестивала участие отказаха две групи от Турция. Вероятно става въпрос за необявен бойкот по политически причини.

ФестивалПърва на сцената с „Излел е Дельо хайдутин“ се представи миналогодишната победителка при индивидуалните изпълнители Борислава Цекова. След нея градуса на настроението вдигнаха танцьорите от ансамбъл „Хасково“.

Изпълненията са оценявани от жури в състав: Анатолий Клочков – хореограф, Мирослав Славов – хореограф, Иван Кумичин – музиковед и фолклорист, Мария Георгиева – музиковед.

Задругата на майсторите на народни художествени занаяти – София и Регионална занаятчийска камара – Пловдив представят занаяти. Ще бъде организиран Конкурс „Кулинарни изкушения“, в който ще вземат участие местни жители, които ще представят домашно приготвени ястия.

Етнофестивалът продължава и на 1 юни, като награждаването на отличените участници се очаква да започне около 18 часа.

 Фестивал Фестивал 
 Фестивал  Фестивал
 Фестивал  Фестивал
 Фестивал  Фестивал
 Фестивал  Фестивал

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button