Любопитно

Леля Стойка: Нашенските лимони са по-хубави

Леля Стойка е от Любимец. Когато няма какво да прави в неделя излиза на пазара, за да изложи за продан някое от любимите си лимонови дръвчета. Не толкова за парите, които може да изкара, а за да е заедно с хората, че в къщи не се седи, казва тя. 

Haskovo.biz я откри на път за пазара с едно от по-малките дръвчета само с един лимон. От 30 години тя отглежда в дома си лимони и има няколко дръвчета, които дават плод целогодишно. Откакто се помни все отглежда растенията, които виреят на българска земя изключително добре. През лятото в двора, през зимата на балкона или в стая, където няма печка, защото пък и прекалена топлина не обичат.

Нашите лимони са и по-хубави, и по-сочни, а и кората им е по-тънка от купешките, бърза да се похвали леля Стойка. Колко лимони са изяли през тези години. Вървят със всичко: и със сутрешния чай, и с червеното вино вечер. През лятото освежават, през зимата сгряват.

За да бъдат хубави растенията, като хората, трябва да се грижиш за тях. Не иска да се разделя с нито една от саксиите с жълти плодове, но има достатъчно. Нови ще посее, нека и другите хора да им се радват, казва леля Стойка и поема към пазара с лимона в ръце.

Лимонът за пазара

Лимонът за пазара

Леля Стойка

Леля Стойка

 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button