Любопитно

Ученици украсиха щитове и мечове с гербове

В залата на Исторически музей – Свиленград ученици от ОУ „Иван Вазов“ и СУ „Д-р Петър Берон“ преминаха по стъпките на средновековните войни, като узнаха повече за бойните тактики и оръжия от онази епоха.

Особено интересна за тях се оказа хералдиката – науката за гербовете. Чрез мултимедийна презентация те се запознаха с произхода, създаването и ползването на гербове и други означителни знаци през епохата на Античността и Средновековието. Учениците научиха, че в хералдиката се използват седем цвята: червеният символизира храброст и мъжество, синият – великодушие, честност, а пурпурният е знак за върховно господство. С тези знания децата имаха възможност сами да изработят и създадат свой герб, който да поставят на своя щит.

Музей

Заниманията бяха част от музейната инициатива „Из лабиринта на времето“, подкрепена от Министерство на културата по програмата „Музеят като образователна среда“. Целта е чрез забавни ролеви игри учениците да разширят знанията си, получени в часовете по история и цивилизация в училище.

Част от изработваните предмети ще намерят приложение при предстоящите исторически игри в средновековните крепости в селата Мезек и Маточина, станали традиция за свиленградския музей.

Музей

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button