Любопитно

Хасковска тема донесе отличие на ученици в Черноочене

С разработка от Хасково млади изследователи от Средно училище „Христо Смирненски“ в съседното Черноочене за пореден път се представиха достойно на национален конкурс. Те бяха отличени с първа награда в конкурса „Места и памет – реални личности и истински истории“.

Надпреварата е организирана от Министерство на образованието и науката. Участниците представят изследователски проекти, посветени на участието на българските евреи във войните за национално обединение, както и за съдбата им в годините на Холокоста. Идеята е младите хора да съпреживеят събитията и да оценят тяхната важност за настоящето и бъдещето.

Учениците Октай Етем, Кудрет Давудов и Серкан Бехчед от 11 клас в Черноочене описаха лични съдби на хасковски евреи във войните. В центъра на техния разказ е и срещата им с Аврам Ниего и неговите вълнуващи спомени за онези драматични времена. Гимназистите са благодарни на д-р Виолета Костова, главен уредник в Регионалния исторически музей в Хасково, техен научен консултант по темата.
Копие от разработката на 11-класниците отива във фонда на Държавния архив в София.

Учениците и тяхната ръководителка Юлия Чортленева, старши учител по история и цивилизация и носител на националната награда „Неофит Рилски“, получиха отличията си от заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button