Любопитно

40 г. от построяването на квартал „Хасково“ отпразнуваха в унгарския град Веспрем

Хасковска делегация посети унгарския град Веспрем за отбелязването на две кръгли годишнини.

В града с население от 60 000 души отпразнуваха 40 г. от построяването на квартал „Хасково“ и 20 г. от сформирането на едноименния футболен тим. Членове на длегацията разказаха тази сутрин на пресконференция впечатленията си от визитата. Унгарският град е бил побратимен с Хасково през Социализма.

Квартал „Хасково“, в който сега живеят 18 000 души е строен от българи, поляци и германци. Хасковлии са участвали в церемония по поднасяне на цветя в мемориал в квартала, като почит към строителите. Имало е пресконференция при кмета, на която двете страни са си разменили много подаръци. Изигран е и юбилеен футболен турнир с участието на 11 отбора. Хасковският тим е бил в състав Тихомир Петков, Сунай Алиев, Деян Александров, Ферди Ферди, Валентин Спенджаров, Сеит Сеит, Мухарем Нури. Деян Александров, който е отговорник в общината за спорта е заслужил специалния приз за най-добър вратар на турнира. Домакините от унгарския „Хасково“ пък са спечелили турнира.

На 15 – 20 км от Веспрем е езерото Балатон, което е било посетено от хасковлии. То ще бъде в центъра на тържествата през 2023 г., когато Веспрем ще бъде европейска столица на културата. Хасково вече е получил покана за гостуване тогава. Ние пък очакваме унгарска делегация за празника на Хасково – 8 септември. Целта е да си възстановим връзките с унгарците.

Хасковските делегати описаха Веспрем като изключително развит град – с университет, втората по големина зоологическа градина в Унгария, голяма военна подземна база, доскорошен затвор, превърнат в музей и мъжки хандбален отбор, който е сред най-добрите в Европа.

Посещението е след покана от унгарска страна към община Хасково и футболния клуб „Хасково 1957“.

Пресконференция

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
02.05.2019 12:38 12:38

Хасково пък си има специалист по събарянето на затвори, паметници на културата. Предлгам в следващата делегация и него да пратят във Веспрем – да рушне и техния затвор.

Back to top button