Любопитно

Кът от времето на соца със стари телевизори и радиоапарати за Нощта на музеите в Хасково

Европейската нощ на музеите ще донесе изненади и на хасковлии и техните гости, обеща директорът на Регионалния исторически музей в Хасково Пенко Добрев.

В събота най-нетърпеливите посетители ще бъдат деца, които от 14 до 18 ч. ще оцветяват пана със стилизирани български шевици. Творбите им ще бъдат съединени в лапидариума на музея, където ще образуват голяма шарена черга.

Музей

В залата на втория етаж посетителите ще видят един истински кът от времето на социалистическото ни минало – със стари марки телевизори, радиоапарати, транзистори, грамофонни плочи, киноафиши, ръчно плетени покривчици, пирографирани кутии и други сувенири. Всеки ще може да поседне на овехтяло диванче, наметнато с китеник или с излязлото от мода покривало ЛДК. Изложбата, напомняща атмосферата на социалистическия уют ще бъде открита в 19 ч.

Директорът на музея и неговите колеги призовават хасковлии да дарят на музея подобни вещи, част от социалистическия уют, които днес са станали излишни и често биват изхвърляни. Сега е моментът да ги запазим в музейните фондове, казва Пенко Добрев.

Европейската нощ предлага още прожекции на телевизионни филми, собственост на музея, стари кинопрегледи и телевизионни предавания, позабравени родни игрални филми.

Хасково ще гостува в Поморие с бляскавата си етнографска експозиция „Девет товара коприна и още девет везани“. След показ в Националния етнографски музей в София, музеите в Пазарджик, Смалян и други градове ред е на поморийци да се възхитят на непреходната красота на уникалните изделия от коприна – ризи, нощници, елеци, шалове, кърпи и бродерии с изящни ръчно изработени дантели.

Европейската нощ на музеите и галериите се отбелязва у нас от 2005 г. Идеята е най-широк кръг да се докоснат до експонатите и творбите, които музеите и галериите показват, и до техните послания.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button