Регион

Честват 150-годишнината на храма „Св. св. Константин и Елена“ в Одрин

В навечерието на християнския празник Св. св. Константин и Елена тази сутрин представители на Тракийското дружество и читалище „Тракия“ в Хасково заминаха за Одрин. Там те ще почетат храмовия празник на черквата с името на светите равноапостоли Константин Велики и майка му света царица Елена и ще отбележат 150 години от нейното построяване.

Послучай празника и годишнината в духовната обител ще бъде експонирана фотоизложбата с автор Димитър Шалапатов, която показва снимани през годините родни храмове в Беломорска Тракия, пазили през вековете българския дух. Фотосите са събрани и в албум, издаден със съдействието на Община Хасково, припомня Haskovo.info.

Църквата „Св. св. Константин и Елена“ е построена е през 1869 г. Още през 1860 г. българите в Одрин се обединяват в дружество „Народно общество“. С парите, завещани от родолюбивия българин чорбаджи Найден, купуват земя за градеж на църква. През март 1869 г. се полагат основите и до септември храмът е съграден от майстор Константин Казаков. Средище за духовния живот на православните в този край на Османската империя, след Балканската война сградата е била изоставена, а по-късно разграбена и опожарена.

Духовната обител е обновена и реновирана в антентичния и вид по стари снимки и документи през 2008 г. Средствата за реставрацията са осигурени от българската държава, общини, тракийските дружество и много граждани. През 2010 г. в двора на църквата бе открит паметник на Антим I, пръв екзарх на самостоятелната Българска екзархия.

Хасковските тракийци нееднократно са подпомагали поддръжката на храма и благоустрояването на дворното място.

През 2013 г. храмът получи нова 300-килограмова камбана и нов месингов кръст по идея на хасковската организация на Отечествения съюз и послучай случай 100-годишнината от Одринската епопея. Инициатор на родолюбивата дарителска кампания бе хасковската организация на Отечествения съюз, чиито членове днес също са сред многобройните участници в тържеството в Одрин.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button