Любопитно

Хасковски гимназисти засадиха изчезващи сортове розови домати

Учениции от хасковската ПГТАТ „Никола Вапцаров“ участваха в засаждането на изчезващи видове розови домати, съобщават от гимназията.

Това стана на младежки обмен в Къркларели, Турция, в който се включиха 9 държави – Турция, България, Македония, Румъния, Словакия, Хърватска, Украйна, Испания, Италия.

Проектът е с агроекологична насоченост. Целта е запознаване с изчезващи сортове розови домати и размяна на семена от различни видове растения от всички страни–участници. Предвидено е създаването на нова банка за тяхното съхранение.

Домати

В предварителната подготовка младежите от всяка държава проучваха, търсеха и събираха информация за стари и изчезващи сортове розови домати от своя край и подготвиха семена. Всяка национална група занесе кутия със семена на обмена в Къркларели.

По време на самия обмен бяха проведени множество дейности по ориентиране, запознаване, както и такива, свързани с технологиите на засяване и отглеждане на розови домати. В околността на Пинархисар беше засят разсад в градините на хора от месното население. Благодарение на това ще бъдат произведени семена за банката за съхранение на старите сортове. Всяка държава представи своите национални традиции и култура в 2 поредни културни вечери.

Престоят на участниците бе осигурен в учебен хотел на гимназията по туризъм в Къркларели. Директорът на гимназията Мустафа Йозгурлу, бивш възпитаник на Гимназията по селско стопанство и механизация в Хасково, отправи покана за обмен и сътрудничество към ПГТАТ „Н. Й. Вапцаров“.

След завръщането от обмена на групата от ПГТАТ й предстои практическа дейност на място- засаждане на сортове домати, предоставени от всички страни-участнички в проекта.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Нар
Нар
20.05.2019 16:05 16:05

Изчезващи са защото бабите започнаха да купуват семки от калфланда и никой не пази старите качествени сортове… Ядем и сеем само вносни боклуци

Back to top button