Хасково

Предлагат Тодор Кожухаров за Почетен гражданин на Хасково

Инициативен комитет е издигнал народния певец Тодор Кожухаров за Почетен гражданин на Хасково. Докладна за удостояването му със званието е внесена за майската сесия на общинския съвет от кмета Добри Беливанов.

Тодор Кожухаров е роден на 29 ноември 1956 г. в свиленградското село Мустрак. Своята музикална кариера започва още като юноша. Първите си солови записи прави в Радио Пловдив през 1979 г., а през 1982 г. – и в Националното радио, общо около 300 песни. Сбъдва и голямата си мечта да изнася концерти из цялата страна пред многобройна публика. Безброй са съборите, които е огласял с тракийските си песни. През 1989 г. Кожухаров основава оркестър „Южни ритми“ и вече 30 г. заедно не спират да радват своите почитатели и всички любители на българската народна музика.

През всичките свои творчески години той не прекъсва връзката с корените на родния Хасковски край. Той е признат за емблема на тракийския изпълнителски стил. Изпълнителят има и авторски песни, базирани на автентичния фолклор в духа на вековната тракийска традиция.

Тодор Кожухаров е отличаван с награди у нас и в чужбина. Връх в певческата му кариера е трикратното гостуване в края на 90-те години на миналия век в Лос Анджелис, САЩ като участник в Световната музикална олимпиада, откъдето се завръща със златни медали.

През 2004 г. издава книгата „С магията на песента“ със 115 нотирани песни, подбрани от богатия му репертоар с идеята да достигнат до младите му колеги. Той многократно е член на журито на националния събор „Китна Тракия пее и танцува“, председател на жури на много фестивали в Южна България и продължава да радва своята публика с таланта си.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

11 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
К. Михайлова
К. Михайлова
23.05.2019 10:12 10:12

Подкрепям идеята на инициативният комитет ! Много добра идея ! Кожухаров го заслужава !

Стоян Петков
Стоян Петков
27.05.2019 15:43 15:43

Напълно и на 100 % подкрепям този достоен за уважение и почит изпълнител, творец, легенда и на първо място човек. Жив и здрав да е, Тодор Кожухаров и още дълги години да ни радва със своите песни !!!

Станчо
Станчо
27.05.2019 16:05 16:05

Наистина една голяма легенда на БГ народната ни музика. Кой ли не пее неговите песни по концерти, сватби и сборове: Димо из Хасково, вървеше , Провикна са Стоян, Син, бял зюмбюл малка моме, Запали са гора ясенова и мн.др., които се пеят от млади и стари! Спечелил е толкова много награди и популяризирал песента на Тракия на четири континента ! Наистина заслужава и подкрепям този комитет за издигането му за почетен гражданин на Хасково!

Слав Стоев
Слав Стоев
28.05.2019 8:17 8:17

Не на 100, на 1000% подкрепям – крайно време беше! Заслужава за целия принос, не само за града, а за цялата нация! Да пазим и съхраним фолклора е важно, да го развиваме и обогатяваме като Тодор Кожухаров – това е безценно! Той е не само певец, той е ТВОРЕЦ! Дано дълго да се наслаждаваме на Славея на Тракия!!!

Нели Ройдева
Нели Ройдева
28.05.2019 9:40 9:40

Да събираш зрънце по зрънце, песен по песен репертоар богат и толкова български като този на Тодор Кожухаров е наистина Велико, но и той е човек с главно „Ч“. Той наистина е достоен да бъде почетен гражданин на Хасково. Шлифован талант на българското народно творчество. Той носи в сърцето си България, и с таланта си ни прави горди българи

Теменужка Люцканова
Теменужка Люцканова
28.05.2019 9:49 9:49

Предложението ме изненада особено приятно! Майсторът на тракийската народна песен Тодор Кожухаров е емблема на гр. Хасково и гражданите на Общината могат само да се гордеят с него! Позравявам Ви за избора!!!!!! С уважение:Теменужка Люцканова

Пенка Велкова
Пенка Велкова
29.05.2019 15:11 15:11

Името на Тодор Кожухаров е свързано с гр. Хасково и е гордост за неговите съграждани. Първата му награда е още в детските години на събора за народно творчество „Китна Тракия пее и танцува“. Изпълнител с невероятен глас и собствен стил. Много са концертите и гостуванията през изминалите години в страната и извън нея. Любимецът на много поколения не веднъж е изправял публиката на крака. Подкрепям предложението на инициативния комитет. Тодор Кожухаров напълно заслужено може да носи званието – „Почитен гражданин на гр. Хасково“

Христо Иванов
Христо Иванов
29.05.2019 15:25 15:25

Браво! Най-после един изпълнител, който наистина заслужава. Години наред се говори и пише за Тодор Кожухаров, години наред на безбройните си участия прославя българската народна песен, години наред представя гр. Хасково.
Подкрепям предложението да бъде избран за почитен гражданин на града.

Самодейци от НЧ"Проф. д-р Асен Златаров - 1961"
Самодейци от НЧ"Проф. д-р Асен Златаров - 1961"
29.05.2019 15:37 15:37

Красива и изразителна е народната музика на Тракия,спокойствие и красота звучат в нейните народни песни,които Тодор Кожухаров изпълнява с толкова любов и напълно заслужено го наричат “ Славея на Тракия“. Наред с огромния си репертоар от автентични народни песни,той създава и свои авторски песни по стихове на други поети.Дългогодишният му опит и добро познаване на народното творчество му дава възможност да създава музика по оригинални текстове,чиито мелодии са потънали безследно в мелницата на времето.Гордеем се,че е наш съгражданин и наистина е достоен да бъде почетен гражданин на Хасково.

Димка Стоянова Свиленград
Димка Стоянова Свиленград
29.05.2019 19:17 19:17

Подкрепям го, заслужена награда. Да е жив и здрав, да радва народа

Димитрина Въчева
Димитрина Въчева
30.05.2019 9:52 9:52

Тодор Кожухаров заслужава това звание!
Той е майстор на тракийската народна песен. Да е жив и здрав, да продължава в същия дух!.
Подкрепям предложението на инициативния комитет, именно той да носи званието „Почетен гражданин на гр. Хасково“

Back to top button