Любопитно

Деца с интересен практически урок по археология

Ученици от ОУ „Иван Вазов“ и СУ „Д-р Петър Берон“ в Свиленград имаха интересен първи практически урок по археология, проведен край долмена при село Левка.

На място археологът в Историческия музей в Свиленград Ирена Русева разказа за мегалитните паметници в България, които са част от богатото културно наследство на територията на Странджа, Сакар и Източните Родопи. Тя запозна учениците с предназначението и особеностите на древните каменни съоръжения, а младите любители на историята предложиха да участват в почистване на мегалитните блокове.

Деца

Заедно с учителката по история Христина Парушева бяха направени замервания, за да бъде изработен по-късно макет на долмена край Левка. До момента в местния музей са изложени макети на долмените край селата Студена и Оряхово, на крепостта „Букелон“ край село Маточина. А тези, които искат да посетят малко известния засега долмен край Левка, ще бъдат улеснени от новите указателни табели, поставени от учениците.

Инициативата е част от спечеления от музея образователен проект „Из лабиринта на времето“, финансиран от Министерството на културата.

Деца

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button