Любопитно

„Пътят на художника“ влезе в списък на Европейската комисия

Инициативата „Пътят на художника“, представяща по нетрадиционен начин туристическите ресурси в района на Ивайловград и село Чамлъджа в Одринския вилает в Турция, е включена в списъка на добри практики на Главна дирекция „Регионална и селищна политика“ в Европейската комисия.

Средствата, получени от европейската прорама за Трангранично сътрудничество България-Турция, са сполучливо използвани за популяризиране на културата и историята на двата региона. Те имат богато общо наследство, за което свидетелства големият брой културно-исторически и природни забележителности, датиращи от римската и тракийската епоха чак до Средновековието.

Както Haskovo.info писа, беше проведен 7-дневен пленер на художници и фотографи от България и Турция. Те създадоха картини и фотоси, пресъздаващи впечатления от районите на Ивайловград и Чамлъджа. Пътуващата изложба „Галерия на колела“ беше представена в Хасково, Ивайловград, София, Истанбул и на други места.

Трансграничната инициативат завърши с фестивал с участието на кукери, фолклорни изпълнения, театрален спектакъл и демонстрация на изключителното изкуство Ебру – рисуване върху вода.

Разработен е и виртуален маршрут „Пътят на художника“, който улеснява любителите на пътешествията в по-слабо познати региони.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button