Регион

Осветиха 15-метров кръст над Горски извор

15-метров християнски кръст беше осветен в местността „Свети Дух“ край димитровградското село Горски извор, съобщават от областна администрация.

Кръстът е изграден с дарения на хора от селото и радетели на християнската вяра. Дарителската кампания е подета от кмета на селото Янко Янков по инициатива на Пенчо Пенев и местното църковното настоятелство. В големия кръст има вграден по-малък с височина 5 метра, който свети през нощта.

Кръст

Водосвет за здраве и плодородие отслужиха местни свещеници, а кметът на Горски извор връчи свидетелства за дарение на хората и организациите, благодарение на които е изграден кръстът. Сред официалните лица бяха кметът на община Димитровград Иво Димов и областният управител Станислав Дечев.

Всяка година на Свети дух край едноименния параклис се правят тържества, служи се за мир и благоденствие, а щедри дарители раздават курбан.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Неразбрал.
Неразбрал.
17.06.2019 20:56 20:56

Този и в с. Гарванова един и същи кръст ли са ?

Анонимен
Анонимен
18.06.2019 8:51 8:51

Защо кръста е север юг, а не е изток запад

Back to top button