Любопитно

Състави от Хасково и страната на „Кехлибарен грозд“ в Лозен

Хасковският ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“ и дамската певческа група „Тракийска дъга“ при читалище „Тракия-2008“ са специални гости на започващия днес Национален фолклорен фестивал „Кехлибарен грозд 2019“ в село Лозен.

Той се провежда за 10-ти път. Организатор е читалище „Просвета-1925“ и кметството със съдействието на Община Любимец и Института за етнология и фолклористика към БАН.
Двудневната проява е под патронажа на Министерството на културата.

На откритата сцена в центъра на Лозен ще се представят групи за народни обичаи и обреди, певчески и танцови формации, оркестри за народна музика, индивидуални изпълнители от различни краища на България.

Председател на журито е етнологът д-р Валентина Райчева, изследовател на фолклора на сакарския край.

В неделя ще бъдат присъдени отличията в двете категории автентичен и обработен фолклор. Специалният приз „Кехлибареният грозд“ е съпроводен с парична премия. Ще има и награди за показ на автентична народна носия и за принос в запазването на фолклорните традиции.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button